Večer vina i umjetnosti u Osijeku

Tisuće posjetitelja obišlo je srpanjsku 'Večer vina i umjetnosti' i uživalo u vinima Slavonije, Baranje i Srijema, a poseban ugođaj stvara i inspirativno okruženje umjetničkih ateljea, radionica i galerija smještenih među starim zidinama Tvrđe.

Dvorište Kazamata u baroknoj Tvrđi bila je idealna pozornica za takav događaj. Zanimanje posjetitelja, ali i malih vinara svaki je put sve veće: Izuzetno važnim smatram taj događaj jer Osječko-baranjska županija po nekim turističkim atrakcijama posebna, a tomu svakako doprinosi rast i razvoj vinskog turizma iz godine u godinu, napominje Mirela Kalazić, zamjenica pročelnice Upravnog odjela za kontinentalni turizam OBŽ-a.

Na Večeri vina i umjetnosti tako se predstavilo četrdesetak malih vinara s istoka Hrvatske. Manifestacija je to koja se održava tri puta na godinu: Mi smo na svaki put ovdje i kao promocija, ne samo nas vinara nego općenito i grada i turizma i vinarstva je to jako lijepa prigoda, ističe Zoltan Pinkert, vinar iz Suze.

- Mi smo od početka prisutni i neki dan smo računali da je to 14. večer po redu. To je neobično važno za pokazati što mali i veliki vinari rade, mislim da je to jako važno za prezentaciju svojih proizvoda, napominje Mladen Siber, vinar iz Erduta.

- Mislim da mi vinari volimo doći na događanja gdje imamo priliku prezentirati svoja vina uživo potencijalnim kupcima. Najljepši način za promociju vino je da ga netko proba, komentira Domagoj Buhač, vinar iz Iloka.

A vina su se itekako kušala u gradu okruženom vinogorjima: To je duh ovoga grada, duh Slavonije i Baranje. Mislim da ovo treba i dalje razvijati, da treba, kako kažu, uzgajati. Svaki put je sve veće i bolje, kaže Mirko Vukotić iz Osijeka.

Kušalo se, plesalo, sviralo... Ukratko – uživalo. Da je Tvrđa idealna scenografija za ovakve događaje, uz Večer vina i umjetnosti potvrdilo je još jedno izdanje In da sofe. Sparnu su večer Osječani proveli opušteno, uz ponuđena osvježenja, i pokazali da grad na Dravi ljeti itekako živi.