Gastro fešta u Belom Manastiru

Enologija i gastronomija glavni su aduti turističke ponude Baranje, koju upotpunjuju i njezine manjine. Mađari su, primjerice, majstori u kuhanju pilećeg paprikaša, pa je njihova udruga Pélmonostor organizirala natjecanje. Ne samo u pripremi paprikaša, nego i neizostavnog priloga - domaćih trganaca.
Dok su se ekipe okupljale radi posljednjeg dogovora o kuhanju paprikaša, vrijedne ruke iskusnih Baranjki već su pripremale tijesto za trgance.

- Brašno, jaja, malo soli i to se pomeša i onda dalje se radi, objasnila je Bunija Žibat iz Novog Bezdana.

Ako nemate valjak za tijesto, dobra je i boca, jer sve mora biti spremno na vrijeme kako bi se vidjelo tko imati najbrži prst. Osim što je bila najbrža i najspretnija, pobjednica Eva Miklendin iz Batine svoje trgance izradila je prema zadanim kriterijima. Naime, ne smiju biti duži od jednoga centimetra. Učila je, kaže, od najboljih.

- Mama, baka, to još kao.. od sedam godina kad sam počela raditi to. 60 godina trgam već, pohvalila se Eva.

U Baranji je duga tradicija kuhanja pilećeg paprikaša pa se jednostavna, ali stroga pravila moraju poštovati - kako u kotliću, tako i na tanjuru.

- Ne može mi dat na ocjenjivanje vrat od pileta, mora mi dat batak, nadbatak, ili bijelo meso da se zna da li je dobro kuhano, kazao je predsjednik sudačke komisije za ocjenjivanje paprikaša, Božidar Miodragović.

Za kuhanje izvorne mađarske delicije prijavilo se tridesetak ekipa iz Slavonije i Baranje, a formula za uspjeh glasi - što jednostavnije, to bolje.

- Piletina, paprika, luk, voda, sol, nema tu nešto pretjerano neke tajne, malo kuhanog paradajza, odao je tajnu iz Belog Manastira Nikola Rauški.
Kada proključa, paprikaš valja kuhati još 45 minuta. Netom prije skidanja s vatre, kao posljednji sastojak, dodaju se trganci. Gotovo obredni čin serviranja "iš-paprikaša" duboko je ukorijenjen u običajnu i predajnu kulturu Mađara u Baranji, ali i šire.

- Mislimo da trebamo sačuvati naše običaje i pored te brze hrane koja nije toliko zdrava naučiti kako se radi pravi paprikaš, istaknula je Izabela Ag predsjednica Mađarske kulturne udruge Pélmonostor.

Osim zbog boje, okusa i mirisa, pileći se paprikaš oduvijek cijenio i kao važan povod za druženje. Uz njega se okupljaju obitelj, prijatelji i dragi gosti kojih ni ove godine, na radost organizatora, u Belome Manastiru nije nedostajalo.