Novi zakon olakšao rad studentima

Prije godinu dana donesen je prvi Zakon o obavljanju studentskih poslova. Studenti su dobili veću minimalnu satnicu, plaćeni radni blagdan, a oni izvanredni - mogućnost rada. Poslodavcima i Studentskim centrima zakon je donio strožu regulaciju. Provjerili smo kakva su dosadašnja iskustva i dojmovi.

Karlo Jerabek
 uspješno je uskladio fakultetske obaveze i posao, a sa zaradom si može priuštiti i zasluženi odmor.

- Počeo sam raditi prvenstveno zbog štednje kako bih mogao kupiti neke stvari koje želim te i kako bih imao novaca za ljetovanje - kaže.

Dragici Milinković ovo je treća godina iskustva u studentskom poslu. Radi kao trgovkinja i zadovoljna je novim uvjetima rada.

- Jako sam zadovoljna, pogotovo otkako su nam promijenili ove zakone, uveli nove satnice, bolje i veće, pogotovo nedjeljama i praznicima, tad si najviše mi studenti zaradimo - ispričala je.

Prvi Zakon o obavljanju studentskih poslova poboljšao je radne uvjete studenata, a studentski centri preuzeli su nove, velike uloge - poput solidarne odgovornosti.

- Ne surađujemo s poslodavcima koji ne plate studenta na vrijeme. Ima nešto poslodavaca koji ne plate, onda mi solidarno to isplaćujemo i idemo putem tužbe naplatiti svoja potraživanja - objašnjava Mirko Bošnjak, sanacijski upravitelj Studentskog centra u Zagrebu.

Minimalna satnica od 23 kune i 44 lipe, pokazalo se, povećala je interes za studentske poslove.

- Povećao se promet od prihoda od student servisa, odnosno studentski rad u odnosu na vrijeme prije donešenog zakona za 20%. To su, znači, ipak pozitivni efekti - smatra Bošnjak.

Zakon je tek prvi korak, a sljedeći bi trebala biti digitalizacija sustava - rješavanje svih administrativnih poslova elektroničkim putem.

- Platforme su spremne. Na studentskim centrima je da naprave taj iskorak i da se zapravo zapravo napravi napredno elektroničko potipisivanje ugovora - otkriva Marko Lepoglavec, studentski predstavnik, radna skupina za izradu zakona.

"Digitalni iskorak" dogodit će se kada se studentski centri umreže s fakultetima.
Za studente to znači - još jedna prepreka manje na putu do bolje plaćenog posla.