Zlata vrijedan: Ljekovito kozje mlijeko

Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Večernjim listom i Hrvatskom radiotelevizijom, šestu godinu za redom provodi projekt „Zlata vrijedan" kojim se promovira hrvatska poljoprivredna proizvodnja kroz uspješne priče naših poljoprivrednika. Jedna od priča je i OPG Moravec.

Za titulu najboljeg natječu se 21 OPG, predstavnici svake od županija, plus tri  kandidata koji se natječu za nagradu 'Mlada nada', mladi poljoprivrednik.

Svaka priča ima svoj početak, a Radoslavov početak vezan je za zdravlje i savjet od doktora.

- Došlo je tako da je doktor rekao da moram piti kozje mlijeko da alergiju izliječim. I to sam napravio i tako je sve  krenulo. Pokazalo se da je jako daleko doguralo, objašnjava Radoslav Moravec iz OPG Moravec.

Devedeset i treće, napravili su prvi pokusni sir, iz znatiželje, vidjeli da mogu. Godine su prošle do proizvodnje 400 litara kozjeg mlijeka dnevno i raskošnog asortimana.

- Počeli smo s polutvrdim sirevima, pa smo onda počeli nježnije, dimljene, pa onda mekane, pa svježe koje je vrlo teško napraviti. Pa onda smo išli na jogurte, kefire, slušali smo naše potrošače na tržnicama, što oni vole, Biserka Moravec.

Cijela obitelj danas je u poslu, ponosna na šest šampiona kvalitete. Prvi u Hrvatskoj rade sireve u vosku sa začinima i bez njih. Kako se posao razvijao, ulagalo se u mehanizaciju, unapređenje sirane, a rasla je i odgovornost prema životinjama.

Kroz Radoslavove ruke prošlo je dosad gotovo tri tisuće jarića. Kaže da koze nije baš lako uzgajati, nužne su finese, pravovremenost. U najvećoj im je mjeri pomoglo dvadesetak stručnih savjetovanja, uz iskustvo.  

- Ustajemo rano, to je oko pet sati, počinje se spremanje onih sireva koji su ostali preko noći, obično je to stajanje svježeg sira. Pripremanje, obično počne cijeđenjem sira oko sedam, pola osam. Poslije toga slijedi natakanje sirutke, ističe Biserka Moravec.

Prodaja na dvije zagrebačke tržnice, briga o kozama, mužnja, hranjenje, posebno jaradi, sve do kasno navečer. Svatko ima svoje zaduženje, a spreman je uskočiti u svaki segment posla. Alan već zna kada koze trebaju svježu vodu. I njegov je otac tako pomagao roditeljima, no nakon srednje škole u konačnoj mu je odluci pomoglo studijsko putovanje u Dansku.

- I tamo sam vidio kako taj posao može vrlo dobro funkcionirati, svidjelo mi se to i  ja sam odlučio ostati ovdje, pomagati roditeljima i naravno, kasnije zajedno sa njima proširiti posao i nastaviti dalje i ostaviti to u nasljeđe svojoj djeci, objašnjava Alan Moravec.

Izazov za Alana prepoznala je i njegova supruga. Devet godina radi u sirani, ali po potrebi uskače u hranjenje te prodaju na Dolcu. Po zanimanju je fitofarmaceutkinja.

- Isključivo sam se onda uputila u ove vode, tako da ako to volite, a ja volim životinje, meni je to lijepo raditi. Puno je posla, ali ovo je budućnost za moju djecu pa onda nije teško, kaže Jasmina Moravec.

Biserka najavljuje kako će raditi novu siranu. Njena obitelj nije tražila novac kroz EU fondove, isključivo se uzdaju u svoj trud i rad.   

- Korak po korak išli smo i tako smo to napravili, objašnjava Biserka Moravec.

Uz ljubav prema životinjama, mladog će čovjeka u poljoprivredi zadržati, tvrdi Alan, pružena prilika za uvijek nove izazove. Nema ljepšega nego kod kuće uzgajati koze te od njihova blagotvornog mlijeka kreirati proizvode za vlastitu obitelj te sve viša kupaca koji žude za ekološkim, zdravim namirnicama.