Školsko poljoprivredno gospodarstvo privlačno učenicima

Zbog niskih plaća i općeg stanja u poljoprivredi, sve se manje učenika školuje za poljoprivredna zanimanja. Tako je i u čakovečkoj Gospodarskoj školi. No, ondje se bore za pozitivnu promjenu te svojim učenicima nude praksu na bogatom i dobro opremljenom školskom poljoprivrednom gospodarstvu.
U Mihovljan nedaleko od Čakovca, na štand Gospodarske škole, zbog povrća i voća uvijek se isplati doći.
- Dođem jedanput tjedno, zbog toga što je uvijek svježe i kvaliteta je jako dobra, ističe Josip Jagec, kupac iz Čakovca.
Denis Šafarić, stručni suradnik u nastavi Gospodarske škole naglašava kako uvijek postoji interes jer su s cijenama uvijek kunu do dvije jeftiniji.
- Imamo sve manje učenika tak da imamo sve manje robe, nažalost, ne stignemo proizvesti toliko koliko se traži, kaže Denis.
Stručni suradnik u nastavi, Denis, i sam je bivši učenik Gospodarske škole, već četiri godine pomaže učenicima u svakom segmentu proizvodnje.
U hidroponskom uzgoju svaki je dan mnogo posla s rajčicama, trganja, pinciranja, namatanja oko konopca te mjerenja vrijednosti hranjive otopine. Učenici to rade u pratnji mentora.
- Breskve su nam evo sad prošle ovih dana, imamo malina, jabuke dolaze, tako da stalno ima nekog posla. A tako smo u stvari organizirali taj ljetni dio prakse van nastave, objašnjava Dunja Geršak, stručna savjetnica Gospodarske škole.
Od cvijeća do voća, kulture koje uzgajaju na golemom prostoru poljoprivredne ekonomije važne su za nastavne programe poljoprivrednih i cvjećarskih smjerova.
- Ovo je jedan primjer kako dobro zaokružiti praktičnu nastavu gdje učenik može vidjeti proces od same ideje stvaranja proizvoda do konačne realizacije i prodaje tog proizvoda, objašnjava Renato Vinko, ravnatelj Gospodarske škole Čakovec. 
Najviše se ovdje uzgajaju jabuke. Njih će iskoristiti za zdravi sok, koji će prodati te zarađeni novac ponovno uložiti u praktičnu nastavu.