Hrvatski nastup na Sajmu knjiga u Pekingu

Jedan od nekoliko najvećih sajmova knjiga na svijetu - BIBF u Pekingu, za dva tjedna otvara svoja vrata 26. put, a Hrvatska će ondje imati svoje predstavnike.

Od 21. do 25. kolovoza u Pekingu će se održati BIBF 2019 - Beijing International Book Fair na prostoru od 100 tisuća četvornih metara.

- 2019. godina je godina Kulture i turizma Hrvatske i Kine, pa će tako sam Sajam promovirati Hrvatsku, kako na području suradnje u nakladništvu, tako i turizma kroz izložbu 'Nacionalni park Plitvička jezera i Dubrovnik', najavljuju organizatori našega nastupa.

Na Sajmu u Pekingu Hrvatsku će predstaviti Hrvatska dječja knjiga, koja već desetak godina organizira nastupe na inozemnim sajmovima i predstavlja naše nakladnike, pisce i ilustratore.

- Prije samog Sajma održati će se međunarodni BIBF 2019 Children's Book forum, na koji je ove godine organizator Sajma pozvao Andreu Petrlik Huseinović i Kašmira Huseinovića, koji su prošle godine na Sajmu nagrađeni sa BIBF Reader's Choice Award 2018, a 2017. su sudjelovali u Sino-Foreign Literature Translation and Publishing Workshop (SFLTP), ističu organizatori.

Kašmiru Huseinoviću i Andrei Petrlik Huseinović ovo je peti put da idu u Kinu kao autori i nakladnici čijih je četrdesetak naslova prevedeno i objavljeno u Kini, a nakon Sajma putuju u Changsha gdje će u organizaciji Hunan Education Press Group Company biti članovi žirija za odabir radova za izložbu mladih ilustratora, te će održati predavanje o ilustraciji i izdavaštvu za djecu.

U Kinu putuje i Miro Radalj čija će knjiga 'Božić velikih čuda' (Dječja knjiga, Zagreb) ove godine biti objavljena u Kini, a na samom Sajmu, 22. kolovoza, Miro Radalj, Kašmir Huseinović i Andrea Petrlik Huseinović biti će posebni gosti nakladnika Beijing Dongfang Woye Culture Communication Co. Ltd., koji će tom prilikom napraviti dokumentarni prilog o svo troje autora.

Nastup je potpomognut sredstvima našega Ministarstva kulture, što pokriva trošak najma štanda i jedne zrakoplovne karte.

O našem predstavljanju na BIBF-u u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali smo s organizatorom hrvatskog nastupa Kašmirom Huseinovićem: