Vir – otok na kojem se dječja graja itekako čuje

Otok Vir, kao malo koji drugi otok, nema problema s depopulacijom. Sve više mladih Virana, nakon školovanja i privremenog rada u nekom većem gradu, vraća se na djedovinu - na svoj otok.

Martina Liverić
smatra da je Vir svojevrsno predgrađe Zadra jer sve je blizu: Sve Vir ima i puno je ljepše jer ovdje možemo šetati uz more. Velike su šetnice. Lijepo igralište imamo. U Rijeci smo živjeli u kvartu u kojem nemate to sve, kaže Martina.

Rođeni Viranin Mate Kapović u Zagrebu je stekao diplomu i upoznao suprugu Slavonku Ines: Virani su nas dočekali lijepo, upisali su nam Luku u vrtić. Imamo puno prijatelja i snašli smo se lijepo, priča Ines, a Mate dodaje: Presudilo je to što smo 2012. dobili prvog sina i željeli smo se vratiti u mirniji život. To je bio najveći poticaj, objašnjava Mate.

Poticaj je mnogima i siguran posao: Odmah sam dobila priliku za stažiranje, kasnije zaposlenje, napominje Ivana Bašić, a Srđan Liverić ističe da se ondje mladim ljudima otvaraju prilike: Svakom tko želi i hoće raditi ima mjesta i prostora na Viru da može naći sebe, razvijati svoju obitelj i dobro živjeti ovdje, kaže Srđan.

Ne fali mladim obiteljima na otoku ništa: Vidimo tu prednost povezanosti s kopnom, blizinu Zadra, a i danas su uvjeti bolji nego prije, komentira Maja Lipovac, a suprug Anđelko Lipovac se nadovezuje: Mi smo doselili iz Bosne i Hercegovine. Moji su roditelji mijenjali kuću, kao i roditelji moje supruge, ali tek nas je Vir spojio. Možemo ga zvati otok ljubavi.

Ivana Bašić je v. d. ravnateljice virskog Dječjeg vrtića 'Smješko' i smatra da je Vir jako udoban za odgoj djece od samih početaka: Vrtić je besplatan, nastavak obrazovanja u školi općina potiče sa svojim mjerama potpore od 2500 kuna po djetetu i tako do kraja školovanja, a nakon osnovne škole pruža i mogućnost stipendije nakon odlaska na fakultet ili odrađivanje staža, nabraja Bašić.

21 dijete će na jesen postati prvašić i to je sasvim lijepa brojka za školu na nevelikom otoku - otoku kojeg most povezuje ljubav spaja.