Tortura na Renesansnom festivalu

Na gradskim bedemima u Koprivnici uskoro se očekuje nekoliko desetaka tisuća gostiju. Počele su pripreme za tamošnju najposjećeniju turističku manifestaciju "Renesansni festival". Osim u starim zanatima i renesansnim igrama posjetitelji će moći uživati u bogatoj ponudi jela i pića iz tog doba. Ovogodišnja je tema festivala - tortura. 

Na gradskim su bedemima - najstarijim ostacima današnje Koprivnice počele pripreme za Renesansni festival. Uređuje se jedna od najljepših prirodnih kulisa ovoga četverodnevnoga spektakla koji dočarava život u kasnome srednjem vijeku. Ovogodišnja je tema: tortura.

Koprivnički turistički djelatnici dali su izraditi dvadesetak sprava za mučenje prema originalnim nacrtima. Namjera je podsjetiti na to kako je tortura izgledala u nekim davnim vremenima, istaknuto je na predstavljaju programa ovogodišnjeg festivala.

Renesansni festival već nekoliko godina nosi titulu "top hrvatske manifestacije" pa će i ove godine, nadaju se turistički djelatnici, privući brojne posjetitelje, ali i kostimirane sudionike.

I ove će godine gastroponuda biti bogata, organizirat će se natjecanje u spravljanju kraljevskih i pučkih jela iz srednjega vijeka pa je dobra zabava zajamčena. Od Zagreba do Koprivnice vozi poseban vlak. Festival počinje predzadnjeg vikenda u kolovozu.


  
Renesansni festival jedan je od motiva na novom suveniru Koprivničko-križevačke županije.

Stalak za ubruse ukrašen je fotografijama i detaljima s djela poznatih slikara naive Mije Kovačića i Ivana Generalića. Motivi podravskog seljaka upotpunjeni su fotografijama najvažnijih turističkih manifestacija u Podravini i Prigorju.

Autor suvenira je Ivan Puhalo.