Tajne stoljetne šume Kontija

Kad kažemo Limski zaljev često mislimo na more, uzgajalište školjki i riba ili špiljske crteže iz kamenog doba. Stoljetna šuma Kontija, koja se proteže na tisuću hektara od kojih je 60-ak pod posebnom zaštitom, također ima čari i skrivena blaga.

Njihovom se valorizacijom bavi projekt "Klim". Uz potporu Županije i Nature Histrice, provodi ga općina Vrsar. Ključna točka projekta bit će izgradnja znanstveno-edukacijskog centra koja bi trebala zamijeniti ruševinu usred šume.

- Služit će za edukaciju, od osnovnih do srednjih škola i fakulteta. Namjera nam je isto tako educirati lokalno stanovništvo da i oni postanu svjesni onime čime raspolažu, ali i turiste. U sklopu projekta održat će se 114 radionica, rekao je pročelnik Općine Vrsar, Slobodan Vugrinec.

Šuma već ima 5 kilometara dugu biciklističku stazu, povezuje Vrsar i samostan kod Kloštra, a putem nudi 5 interpretativnih točaka. Sve počinje vrijednim vrsarskim mozaicima.

- Negdje prva polovina 4. stoljeća, a radi se o tome da je starost tih mozaika veća od poznatih porečkih mozaika kojima se Grad Poreč diči, istaknuo je Vugrinec.

Nastavlja se pričom o maslinicima te vidikovcem na ušću Limskoga zaljeva.

- Imamo i učionicu u prirodi za djecu i vjerujemo da će to u sklopu zavičajne nastave Istarske županije biti neki Centar gdje će djeca moći dolaziti i educirati se, nada se Pročelnik Općine.

Posebno zanimljiv, no zasad derutan samostan je svetog Mihovila u sklopu kojeg su spašene i restaurirane crkvica sv. Marije iz 6. i sv. Mihovila iz 11. stoljeća.

- U čitavoj toj priči najvrjednije su freske koje su iz 11. stoljeća. Vidimo fragmente i u većoj i manjoj crkvici. One su poznate i rijetke zbog toga što pripadaju južno-njemačkom slikarskom krugu i takvih fresaka ima jako malo u Europi, kazao je Vugrinec.

U rujnu počinje uređenje klaustra samostana, a cijeli kompleks za čiju će obnovu trebati oko 5 milijuna eura, za posjetitelje bi trebao biti otvoren iduće ljeto.