[FOTO] 'Sjećanja iz zemlje predaka'

Izložba o iseljeništvu središnjeg dijela otoka Hvara s kraja 19. i početka 20. stoljeća, koja se otvara večeras u 21 sat u Ribarskom muzeju u Vrboskoj, evocira fragmentiranu povijest najmasovnijeg iseljeničkog vala iz središnjeg dijela otoka Hvara u prekomorske zemlje.

Radi se o iseljeničkom valu čiji obuhvat i značaj premašuju granice otoka, a u fokusu ove mikrohistorije su mjesta središnjeg dijela otoka Hvara. Izložba objedinjuje kontekst iseljeništva s kraja 19. i početka 20. stoljeća temeljen na arhivskim dokumentima i privatne memorabilije koje u otočnim kućama čuvaju uspomenu na iseljene pretke.

- Intenzivni procesi iseljavanja s otoka započinju zbog urušavanja temeljnih gospodarskih djelatnosti – jedrenjačkog brodarstva, pomorske trgovine i vinogradarstva. Ti su procesi ostavili snažan biljeg na razvoj otoka i Dalmacije u cjelini, ali i na kolektivnu memoriju otočnog stanovništva, stoji u najavi izložbe.

Istraživanjem otočnih arhiva kustos dr. sc. Mladen Domazet prikupio je povijesne dokumente iz kojih se razabiru neka ključna mjesta iseljeničkog procesa: lokalne prilike, mogućnosti i uvjeti putovanja, iseljenička propaganda, savjeti za iseljenike i posljedice koje je ono ostavilo na razvoj otoka.

Etnografskim istraživanjem u lokalnoj zajednici kustosica Marija Plenković prikupila je, pak, pojedinačne i obiteljske iseljeničke priče kako ih pamte potomci otočnih iseljenika.

- Prikupljena pisma rodbini, fotografije i još pokoja memorabilija otkrivaju nam duboko osobno iskustvo ponekad višestrukih prelazaka oceana. Izbor prikupljene građe objedinjen je pod naslovom Sjećanja iz zemlje predaka kako bismo evocirali uspomenu na pojedinačne sudbine i duh vremena koji je mnoge naše ljude raselio po svijetu, ističe se u najavi.

Izložba je prvi put prikazana u ožujku ove godine u jelšanskoj galeriji Muzeja općine Jelsa, a sada se izlaže u Ribarskom muzeju u Vrboskoj, ustrojbenoj jedinici iste muzejske ustanove. Ljetno izdanje izložbe donosi i manje izmjene pa će posjetitelji moći vidjeti i neke nove iseljeničke memorabilije.

Izložba ostaje otvorena do 31. kolovoza.