Male tajne ljetnih kina

Muzej Staroga Grada na Hvaru današnju večer posvetit će tradiciji ljetnih kina u Dalmaciji. O arhitekturi ljetnih kina govorit će arhitekti Jelena Botteri i Juraj Glasnović, a bit će prikazan i film 'Kino otok' Ivana Ramljaka uz razgovor s autorom.

- Građevine ljetnih kina bila su trend 1950-ih i 1960-ih godina. Usko su povezane s ljetnom sezonom i područjem Mediterana, ali se također pojavljuju u drugim dijelovima svijeta. Takva su kina arhitektonski specifična, nastala su iz teatra stare Grčke, stoji u najavi događaja.

Nastavljaju se na ideju otvorene sobe, vrta, hortus conclususa, jednih od osnovnih arhitektonskih tipologija. Osim geoklimatskih, društveno-političko okruženje bilo je važno i za razvoj lokalne socio-kulturne djelatnosti. Arhitektonska tipologija, arhitektonski crtež, antropologija mjesta, povijest i sociokulturna baštine kina na otvorenom je predmet ovog predavanja.

- Osnovne studije slučaja proučavaju postojeće primjere i kolektivno sjećanje ljetnih kina dalmatinskog arhipelaga. Konačno, sinteza bilježi mogućnosti očuvanja baštine, umjetničko-arhitektonske interpretacije i revitalizacije fenomena kina na otvorenom, ističe se u najavi.

Na programu je i projekcija filma Kino otok Ivana Ramljaka i razgovor s autorom. Kino otok (Restart, 2016.,) poetski je dokumentarac o izgubljenoj kulturi posjećivanja kina u malim mjestima na hrvatskim otocima tijekom druge polovice prošlog stoljeća. Šestero svjedoka vremena prisjeća se svojih omiljenih filmova i događaja vezanih uz gledanje i prikazivanje filmova, koji su im obilježili živote.

Ulaz je slobodan, a početak je u 20.30 sati.