Gusarska bitka u Omišu 18. kolovoza

I ove godine 18. kolovoza u Omišu će se uprizoriti Gusarska bitka, kojom će se rekonstruirati izvorna bitka iz 13. stoljeća u kojoj su omiški gusari pobijedili Mlečane.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Na konferenciji za novinare u Splitu u četvrtak je rečeno kako je ovo 13. u nizu rekonstrukcija ove povijesne bitke, koja je postala je jedna od najprepoznatljivijih turističkih atrakcija u Dalmaciji.

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella rekao je kako se uprizorenje Gusarske bitke temelji na tradiciji Omiškog kraja, koja je postala uspješna turistička priča.

- Gusari su vladali od 12. do 15. stoljeća ne samo Omišom, nego i područjem srednje Dalmacije, kazao je Stella.

Direktorica Turističke zajednice Omiša Petra Bartulović najavila je kako se na ovogodišnjoj Gusarskoj bitki u tom gradu očekuje više od 10.000 posjetitelja.

- Atraktivno uprizorenje ove bitke počinje u 20.30 sati,  a u njoj je angažirano više od sto sudionika te mnoštvo manjih brodova i jedrenjaka, poručila je Bartulović.

Rekonstrukcija bitke prikazuje borbu Mlečana na čelu sa zapovjednikom flote Akoncijem s Hrvatima, omiškim gusarima koje predvodi vladar Malduk.

Nakon teške borbe omiški gusari pobjeđuju te zapovijedaju Mlečanima plaćanje naknade u zlatnicima za prolaz Bračkim kanalom.