Završene Glazbene večeri u svetom Donatu

Nastupom ansambla Synergia 4 u Zadru završene su 59. Glazbene večeri u svetom Donatu. Pred prepunim gledalištem glazbenici predvođeni Edinom Karamazovim izveli su zanimljiv i zahtjevan program.

Zvijezda programa bio je Edin Karamazov, miljenik zadarske publike, koji tu ljubav rado uzvraća: Zadar je poseban grad, ja ga jako volim, svirao sam u Zadru i uvijek volim tu doći, izjavio je Karamazov.

Za suradnju s ansamblom Synergia 4 proslavljeni se lutnjist vratio gitari, svom prvom instrumentu: Surađivati s, kako se kaže, srodnim dušama ili ljudima koje dugo poznajete nešto je najljepše. Sastavljati nekakav novi, zanimljiv program za sve nas je izazov, dodao je Karamazov.

Stalnu jezgru projekta Synergia čini puhački dvojac: Surađujem s izuzetnim umjetnicima, profesorom Žarkom Perišićem, Edinom Karamazovim, svjetskom zvijezdom na gitari i lutnji, i Vesnom Podrug, rekao je klarinetist Milan Milošević, a fagostist Žarko Perišić istaknuo je jednu osobitu obradu klasika.

- Po prvi put smo izveli jednu verziju Schubertove 'Arpeggione' sonatu koja je napisana za taj specifičan instrument koji se danas vrlo rijetko koristi. Najčešće se ta sonata izvodi na violončelu ili na violi, ali ovo je moj pokušaj da se ta fagotistička literatura, koja bi mogla imati još par kapitalnih djela za izvođenje, obogati na ovaj način, pojasnio je Perišić.

Kvartet je zaokružio klavir: Program je sastavljen od inače možda nespojivih stvari - klasika, prava klasika, suvremena glazba, folkloristična glazba, glazba koja se inače ne zapisuje nego se samo svira i mislim da je nastao za nas jedan lijepi izazov, napomenula je pijanistica Vesna Podrug Kosjanenko.

Izazov je publika dočekala s oduševljenjem, a večeras Synergia 4 nastupa i u sklopu programa Splitskog ljeta.