Provjerili smo što se najviše čita

Vrijeme je godišnjih odmora. Iako statistike kažu da hrvatskim građanima čitanje nije omiljena aktivnost, mi s smo prošetali knjižnicama u Zagrebu, Rijeci i Osijeku te doznali da se neki omiljeni naslovi čekaju mjesecima.

U Zagrebu i Rijeci najviše se posuđuje ciklus autobiografije norveškog pisca Karla Ovea Knausgaarda 'Moja borba': U Knjižnicama grada Zagreba 'Moja borba je posuđena 190 puta, otkriva nam Jasna Kovačević iz KGZ-a.

- Knausgaard je najtraženiji svakako zato jer je u tim knjigama zapravo opisivao do detalja svoj život, svoje odnose sa najbližom obitelji, najbliskijim ljudima, što je zapravo napravilo svojevrsni fenomen, komentira Hana Dagostin iz Gradske knjižnice Rijeka.

Što se tiče Osijeka, situacija je malo drukčija: U Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici preko ljeta se najčešće čita lagano štivo. Prvo je ono kriminalističko, a izdvojila bih Joa Nesboa i njegov 'Nož', kaže Ivana Jurišić Stipančević iz Gradske knjižnice Osijek.

Vrlo visoko na listi najposuđivanijih knjiga diljem Hrvatske je i prošlogodišnji broj jedan, tetralogija 'Genijalna prijateljica' Elene Ferrante.

- Što se tiče domaćih pisaca prva je 'Divljakuša' Marine Šur Puhlovski, ona je u 30 dana posuđena 120 puta i naravno sada naš sada ovoga hit autor Damir Karakaš, nabraja Jasna Kovačević.

Što se tiče dječje literature, najviše se posuđuju lektirni naslovi, slikovnice, te i dalje nenadmašan Harry Potter: Stariji i dalje čitaju fantazije, čitaju dobar krimić, pa bih to izdvojila fantazijski roman 'Između dva svijeta' i cijeli serijal kao nastavak, ističe Melita Nađ iz Gradske knjižnice Osijek.

U vrijeme godišnjih odmora, slažu se knjižničari, najčitaniji su krimići, trileri, a kao što smo vidjeli, prednjači skandinavska književnost.

- Međutim, mene fascinira da ljudi i dalje rezerviraju knjige i bez loših emocija, vrlo strpljivo čekaju mjesecima, kaže Jasna Kovačević.

Zato i ne iznenađuje što se od publicističkih romana najviše posuđuje literatura o samopomoći. Na prvom je mjestu 'Ima li života prije smrti' zagrebačkog psihijatra Roberta Torrea.