Počela obnova koprivničke sinagoge

U središtu Koprivnice uređuje se unutrašnjost zgrade sinagoge koja je potpuno uništena u Drugom svjetskom ratu. Riječ je o zaštićenom spomeniku kulture pa njezinu obnovu uz grad, sufinancira i resorno ministarstvo. To je samo jedna od faza uređenja u posljednjih deset godina.

Do nedavno je bio uništen pod, u najmanju je ruku je bio oku neugodan, za organizaciju nekih događaja i opasan. Stoga je sinagoga dobila novu podnu oblogu.

- Iskopalo se pola metra zemljane podloge starog zemljanog poda punog vlage. sad ide podložni beton, priprema za hidroizolaciju. Dolaze dva sloja ljepenke i bitumenske ljepenke, na to 10 cm stiropora i onda na to betonska ploča 12 cm, objašnjava Zoran Švenda, izvođač radova.

Riječ je o zaštićenom spomeniku kulture. Pazi se na svaki detalj. U investiciji vrijednoj oko 300.000 kuna osim Ministarstva kulture sudjeluje i Grad Koprivnica.

- To je samo nastavak ulaganja u našu sinagogu i koja se unazad deset godina cca milijun i pol kuna možda čak i više ali je to početak ostvarivanja naših planova i kroz širenje umjetničke škole Fortunat Pintarić i kroz rješavanje na adekvatniji način bloka Svilarske ulice s novim  zgradama društvene i javne namjene, ističe Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice.

Ovo je jedna, ako ne i jedina sinagoga u ovom dijelu Hrvatske koja je preživjela ratni vihor. Vanjski su zidovi dobro očuvani, dobila je zgrada novo pročelje pa je građani zovu ljepoticom u središtu grada. Nosi ime istaknutoga građanina i člana Židovske zajednice doktora Krešimira Švarca. Na njezino uređenje građani gledaju blagonaklono.

Kažu kako je lijepo da se sinagoga obnavlja, objekt potrebit kulturi. Ipak, smatraju da bi tempo uređenja trebao biti brži. Građani kažu kako će sada biti privlačna za izložbe, modne revije, te odlična pozornica za koncerte komorne glazbe.