23. kolovoza 1924. - Rođen Ephraim Kishon

Na današnji dan 1924. u Budimpešti je rođen Ephraim Kishon, izraelski humorist, dramatičar, scenarist i filmski redatelj.

Rođen je kao Ferenc Hoffman, studirao je likovne umjetnosti - slikarstvo i skulpturu - kad je počeo pisati drame i humoreske. Za vrijeme Drugoga svjetskog rata prošao je kroz nekoliko nacističkih koncentracijskih logora. Pobjegao je za vrijeme prijevoza u logor smrti Sobibor u Poljskoj i skrivao se ostatak rata kao slovački radnik.

Nakon 1945. vraća se u Mađarsku, iz koje bježi u Izrael 1949. pred terorom komunističkog režima, gdje mu useljenički službenik mijenja prezime u Kishon.

Ženio se tri puta, prvi put 1946. s Evom (Chawa) Klamer. Brak je završio razvodom. Druga supruga Sara preminula je 2002, trećom suprugom se oženio 2003. godine, a sve ih je zvao u svojim djelima "najbolja od svih žena". Imao je i troje djece, koje je također slikovito opisao u svojim pričama.

Njegovi filmovi Sallah Shabati (1964.) i Shoter Azulai (1970.) nominirani su za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Književna djela su mu prevedena na 37 jezika, pedesetak knjiga koje je napisao prodano je u više od 40 milijuna primjeraka. Većina njegovih knjiga izdana je i u Hrvatskoj: Nije fer, Davide, Kita boli more, Kod kuće je najgore, Nema nafte, Mojsije, Lisac u kokošinjcu, Još malo pa istina, Deva kroz ušicu igle, Ništa tu Abraham ne može, Voljeni moj lažljivac, Priručnik za menadžere.

Umro je u Švicarskoj 29. siječnja 2005.