24. kolovoza 1863. - Rođen Dragutin Lerman

“Osobito sam sretan što u ovakvoj međunarodnoj ekspediciji zastupam svoju dragu domovinu Hrvatsku. Mnogi drže da pretjerujem, ali ja sam duboko uvjeren da u Kongo ne odlazim iz obijesti ili sebičnosti.”

Te riječi napisao je hrvatski istraživač i putopisac Dragutin Lerman svome prijatelju neposredno prije nego što je napustio požešku zlatnu dolinu i krenuo u istraživanje crnog kontinenta. Dragutin Lerman rođen je 24. kolovoza 1863. u Požegi.

Nije imao ni dvadeset godina kada je na audiciji izabran u ekspediciju glasovitog novinara Henrija Stanleyja koja je istraživala veliku belgijsku koloniju Kongo u središnjoj Africi. Ondje je Lerman mnogo prije drugih svladao domorodačke dijalekte pa mu je Stanley povjerio suradnju s domorodačkim poglavicama. Belgijska vlada imenovala ga je glavnim tajnikom za istočni Kongo. Sam je Stanley o mladome Hrvatu napisao: "Nijedan mi se nije tako neiskusnim učinio kao Lerman, a sad ga cijenim kao odličnog suradnika. Energičan je, oprezan, izvrsno nadzire svoje ljude, a usto je vrlo povoljnog zdravlja: Nije po mom sudu izvrsnijeg čovjeka za preuzeti zapovjedništvo u Philippvillu."

Zahvaljujući Dragutinu Lermanu, na prvoj zemljopisnoj karti Konga nalazi se više toponima s hrvatskim imenima. Doživljaje iz afričkih džungli u kojima je proveo oko tri tisuće dana Lerman je opisao u svome Dnevniku. Bogata zbirka predmeta crnačke kulture koju je donio iz dalekog svijeta pohranjena je u Etnografskom muzeju u Zagrebu. Poslije povratka iz Konga Lerman se nastanio u bosanskom gradiću Kreševu. Ondje je šest godina slijedio tragove starih Sasa, ispitujući napuštena nalazišta zlata i istražujući druga rudna bogatstva. Ondje je i umro u 54. godini, iscrpljen od malarije i posljedica tropskih groznica. Prema vlastitoj želji pokopan je u osami ispod kreševskih lipa.