25. kolovoza 1923. - Umro Milan Ogrizović

Drama “Hasanaginica” velikog hrvatskog književnika Milana Ogrizovića jedna je od najizvođenijih u povijesti hrvatskoga kazališta. Naslovnu junakinju igrale su velike umjetnice kao što su Nina Vavra i Vika Podgorska, a prvi Hasanaga na praizvedbi 1909. bio je glasoviti Andrija Fijan.

Ogrizović se rodio u Senju, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završio je klasičnu filologiju. Godine 1908. biran je za zastupnika na pravaškoj listi. Do Prvoga svjetskog rata radio je kao lektor u Hrvatskom zemaljskom kazalištu, a u poraću kao profesor glumačke škole. Rado je pisao drame.

Prva od njih Dah iz 1902. godine odaje djelomičnu povezanost s modernom. U povijesnoj drami Prokletstvo koja oživljava duh srednjovjekovnog Zagreba Ogrizović se sukobio sa suautorom Milčinovićem oko toga čije je što u tom djelu. Na kraju se zaključilo da je Milčinović idejni začetnik i glavni pobornik antiklerikalne ideje zbog čega je drama ubrzo skinuta s kazališnog repertoara.

Milan Ogrizović pisao je i pjesme, pripovijetke, kritike te operna libreta, a u velikoj je mjeri pridonio proučavanju naše kazališne povijesti. Napisao je knjige: Pedeset godina hrvatskoga kazališta i Hrvatska opera. Autor je i tragičnog igrokaza Nepoznati o životu Vatroslava Lisinskog.

Milan Ogrizović umro je 25. kolovoza 1923. u Zagrebu u 46. godini. Neka njegova djela i danas su dio repertoara hrvatskih kazališta.