Puljanin smislio uređaj koji spašava živote motoristima

U Hrvatskoj na cestama život godišnje izgubi više od 50 motociklista. Kako bi se to promijenilo, Siniša Brođanac iz Pule izmislio je uređaj koji bi nekima od njih mogao spasiti život. SOS motolokator u slučaju pada automatski šalje lokaciju nesreće.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Prije nekoliko godina Siniši je nestao prijatelj. Doživio je nesreću tijekom vožnje motorom, a potraga za njim trajala je danima.

Ozlijeđeni motorist nije mogao zvati pomoć jer mu se isključio mobitel. S uređajem koji je osmislio Siniša to ne bi bio problem jer Moto SOS lokator šalje poruku iste sekunde kada se nesreća dogodi.

- Cijeli sustav se vrti oko jednog senzora koji prepoznaje, najjednostavnijim riječima, motor kad izgubi grip. U tom slučaju se aktivira senzor koji pokreće cijeli sustav koji alarmira prethodno odabrane korisnike i javlja im poziciju gdje se nesreća dogodila - objašnjava Brođanac.

A vrijeme je u ovakvim situacijama ključno. Brzim intervencijama hitnih službi na mjesto nesreće smanjuje se smrtnost stradalih motorista.

- Prošle godine ih je smrtno stradalo 59, pretprošle godine 50. Zabilježen je određeni porast smrtnog stradavanja - upozorava Miron Huljak iz Službe za sigurnost cestovnog prometa.

Za iskusne motoriste sigurnost je na prvom mjestu. Pa bi Sinišin uređaj, da se njih pita, bio dio obvezne opreme. Potencijalnih investitora u ovaj uređaj ima, ali izum koji je osvojio nagrade diljem Europe još uvijek čeka plasman na tržište.