27. kolovoza 1849. - Rođen Ivan Rendić

Hrvatski kipar Ivan Rendić rođen je 27. kolovoza 1849. u Imotskom, i to slučajno, jer mu se otac, brački klesar, ondje poslom zadesio. Djetinjstvo je proveo u Supetru, mjestu jake klesarske tradicije, a likovnu akademiju završio je u Italiji.

Bio je prvi važni i obrazovani hrvatski kipar koji je zajedno s Bukovcem pokušao pripraviti našu, tada pomalo likovno zaostalu sredinu, za veći osjećaj i potrebu za umjetnosti. Želio je stvarati u domovini, posebno u Zagrebu, međutim, nakon velikog potresa 1880., kada mu je uništen atelje, Rendić se preselio u Trst i s kraćim prekidima ondje proveo gotovo 40 godina.

Ivan Rendić se vodio Strossmayerovom idejom da umjetnik mora služiti svome narodu i iz toga se rodila ideja “narodne” umjetnosti. U početku je stvarao izrazito realistički s elementima naturalizma, osobito u obradi detalja, a kasnije je prihvatio secesiju dajući joj osobna i nacionalna obilježja. Rendić je najbolji u portretima: znao je prepoznati bitnu osobinu portretiranog, a što ga je bolje poznavao portreti su bili umjetnički kvalitetniji i psihološki snažniji. Radio je javne i nadgrobne spomenike, a ovi drugi predstavljaju posebno važan umjetnikov opus. Neprestana borba za financijsku sigurnost, jer Rendić je imao brojnu obitelj, često je tjerala da brzo radi ne pazeći na umjetničku razinu. 

Usprkos tomu uvijek je uspio stvoriti djela s velikom tehničkom vještinom, osebujna i vrijedna. Posljednje godine života Rendić je proveo u Supetru. Umro je 1932. u splitskoj bolnici gotovo slijep i u krajnjoj bijedi.

Na supetarskom groblju i danas stoji nadgrobna ploča s natpisom:
 “A, gdje je Rendić? Nema ga, ali je ostalo više od 300 njegovih djela, portreta, javnih i nadgrobnih spomenika.”