27. kolovoza 1947. - Osnovan DHMZ

Na današnji je dan 27. kolovoza 1947., na temelju uredbe Vlade Narodne Republike Hrvatske osnovana Uprava hidrometeorološke službe, sa sjedištem u Zagrebu.

Do tada su meteorološka i hidrološka služba u Hrvatskoj bile rascjepkane u Hidrološkom zavodu i Geofizičkom zavodu, čija je mreža meteoroloških postaja s opremom i osobljem tom uredbom pripojena novoosnovanoj Upravi. Od 1956. ustanova mijenja naziv u Hidrometeorološki zavod SRH, poslije u Republički hidrometeorološki zavod, a od 1991. postaje Državni hidrometeorološki zavod.

Osim u Zagrebu, njegovi su djelatnici u Rijeci i Splitu, te na mnogobrojnim lokacijama diljem Hrvatske. Hidrometeorološki zavod nije samo dio državne uprave nego i znanstvena institucija, a njegovo djelovanje pomaže u svakodnevnom životu, katkad čak i spašavajući upozorenjima na opasne vremenske pojave, i na kopnu i na moru.

Premda se djelatnost DHMZ-a vidi putem upozorenja i vremenske prognoze, koja se na Hrvatskome radiju mogla svakodnevno pratiti još od sredine prošloga stoljeća, a na televiziji malo poslije, važno je naglasiti i ostale aktivnosti poput mjerenja, motrenja i arhiviranja podataka, hidrologije, klimatologije, agrometeorologije i fenologije, biometeorologije, kvalitete vode i zraka, daljinskih mjerenja, umjetnog djelovanja na vrijeme i klimu, praćenja i ublažavanja posljedica nepogoda, informatike i drugih.