Novi Vinodolski: spomen soba Nedjeljka Fabrija

U povodu prve godišnjice smrti akademika i književnika Nedjeljka Fabrija, u Novom Vinodolskom otvorena njegova radna spomen-soba.

Nedjeljko Fabrio volio je Novi Vinodolski i njegovu knjižnicu. Ondje je često provodio slobodno vrijeme pa i nije čudno što je u povodu prve godišnjice smrti, 4. kolovoza, u njoj dobio svoj kutak.

- Vinodol kako je on znao nazivati Novi Vinodolski bila je njegova ljetna tiha oaza, on se ovdje odmarao, tu je radio na nekim svojim djelima, čak je i dovršio neke svoje romane, kaže ravnateljica Narodne knjižnice Novi Vinodolski Barbara Kalanj Butković.

Njegovi romani 'Vježbanje života', 'Berenikina kosa' i 'Trimeron' postali su jedinstvena 'Jadranska trilogija' kojom je Fabrio ostavio neizbrisiv trag u suvremenoj hrvatskoj književnosti.

- 'Jadranska trilogija' je itekako upisala tu i prostor našega dijela Mediterana, konkretno 'Vježbanje života'. Ja mislim da nakon 'Danuncijade' V. Cara Emina Rijeka nije imala ep toga razmjera, ističe Nikola Petković, književnik i sveučilišni profesor.

Fabrio se u književnosti ostvario kao pjesnik, novelist, dramatičar i romanopisac. U svojim djelima isprepleće povijesne i suvremene teme kroz pojedinačne sudbine.

- Mislim da je pričajući priče iz krupnih planova te mikrohistorije ili kontramemorije, kontrahistorije oživio jedno vrijeme Rijeke koja ima fluidni pluralni identitet što se kulture, politike i socijalnih gibanja tiče, dodaje Petković.

Djela iz književnikova fundusa krase spomen-sobu knjižnice u kojoj je često boravio i s unukama Sarom i Norom.

- Upravo je tu ljubav za knjigom prenio na njih i na svoju kćerku Arielu. Njoj sam posebno zahvalna što je odlučila dio njegove radne sobe od preko tisuću naslova pokloniti našoj knjižnici, poručila je Kalanj Butković.

Knjižnica već ima nove planove: u spomen na velikoga književnika sljedeće godine u njoj će se održati Dani Nedjeljka Fabrija.