11. Festival Monoplay u Zadru

Uz plesne solo izvede renomiranih svjetskih umjetnika, 11. izdanje festivala Monoplay, koje će se održati od 19. do 23. kolovoza u Zadru, donosi bogat popratni program.

Uz glavni program koji uključuje izvedbe domaćih i svjetskih umjetnika, publiku očekuje i raznovrstan popratni program; ovogodišnje izdanje tako kroz različite medije i sadržaje donosi uvid u lokalne i svjetske plesne tendencije u suvremenom plesu i izvedbenim umjetnostima, a kao uvertira u festival, 6. kolovoza započelo je osmo izdanje edukativne platforme STREAM Zadar, ciklus radionica koja će u narednih 12 dana okupiti stotinjak plesača iz Hrvatske i Europe.

- Glavni program festivala održava se u Kazalištu lutaka u Zadru. Otvara ga plesna izvedba 'Strangely Enough' talijanskog umjetnika Francesca Scavette u izvedbi Gry Kippeberg, koja se bavi vezom između fizikalnosti i percepcije intimnih stanja. Drugog festivalskog dana, 20. kolovoza, publici će se predstaviti norveška koreografkinja i izvođačica Mette Edvardsen uz solo 'Black' koji predstavlja igru u vremenu i prostoru gdje je samo tijelo fizički prisutno, najavljuju organizatori.

Brazilski umjetnik Pol Pi 21. kolovoza izvest će solo 'Ecce (h)omo', koji se bavi pojmom nasljeđa u plesu, a pretposljednji festivalski dan donosi solo projekte domaćih umjetnika: 'Next Big Thing' Ivane Kalc, 'Viola, ja i nas dvije' Nastasje Štefanić, te 'Not So Simple Sample' Šimuna Stankova.

- Festival 23. kolovoza zatvara predstava 'Him', nekonvencionalni projekt čuvene talijanske kazališne skupine Fanny & Alexander, koji iz potpuno nove perspektive donosi projekciju filma o 'Čarobnjaku iz Oza'; uz diktatora-dirigenta opsjednutog filmom i koji ga neprestano sinkronizira, pripisujući si sve uloge i sav zvuk: glasove, glazbu i zvučne efekte, napominju organizatori.

I ove godine Monoplay uključuje MONOazu, projekt koji je u suradnji s barom Botaničar iz Zagreba pokrenut prošle godine, a održava se u crkvi Sv. Dominika: MONOaza donosi veći dio popratnog festivalskog programa, a zamišljena je kao svojevrsna oaza umjetnosti, kulture i kreativne ugostiteljske ponude. U MONOazi će tijekom festivala biti prikazane izložbe i instalacije Marina Tudora, Ksenije Španec i Josipa Kresovića, kao i biti predstavljeni raznovrsni projekti, između ostalog umjetničko istraživanje IMRC kolektiva koji djeluje u polju suvremenog plesa, specifičnog po tome što uključuje plesače s i bez tjelesnog invaliditeta (srijeda, 21. kolovoza) te predstavljanje projekta '1:0' koji obilježava 10 godina suradnje Petre Hrašćanec i Saše Božića (četvrtak, 22. kolovoza), stoji u najavi festivala.

Jedan od vrhunaca programa MONOaze svakako će biti nastup Stiana Westerhusa: Najpoznatiji kao jedan od najzanimljivijih apstraktnih gitarista sjeverne Europe, Westerhaus je vodeće ime norveške suvremene scene, renomirani umjetnik u krugovima avangardnog jazza i šire te gitarist koji je u stalnoj potrazi za novim izazovima, poručuju organizatori.

Pored MONOaze, dio popratnog programa održat će se u Kazalištu lutaka u Zadru: Valja izdvojiti predstavljanje solo radova studenata odsjeka plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te predstavljanje zadarske plesne scene u okviru kojeg će svoje radove predstaviti autorice i izvođačice Matea Bilosnić, Patricia Gospić, Nataša Kustura, Maja Petani, Korina Oltran i Sanja Petrovski, ističu organizatori.

U tom će prostoru za vrijeme trajanja festivala biti održana i 'Izložba publike - 10 godina Monoplaya' u čijoj realizaciji sudjeluju sami posjetitelji – izložba se sastoji od osobnih eksponata koje su odabrali sami posjetitelji pa će kroz ovaj program tako publika moći evocirati uspomene na prvih deset godina Monoplaya.

Organizatori izdvajaju i prvo predstavljanje projekta MONOdeskripcija, plesne izvedbe prilagođene za slijepe i slabovidne. Riječ je o izvedbi predstave 'Ecce (H)omo' Pola Pija: To će biti prvi puta da se u Hrvatskoj na ovakav način prilagođava plesna predstava, a u Zadru prva predstava uopće. MONOdeskripcija se provodi u suradnji s Centrom za audiodeskripcije iz Zagreba, ističe se u najavi.

Umjetničke direktorice festivala su Petra Hrašćanec i Sanja Petrovski, a festival zajednički organiziraju Zadarski plesni ansambl i umjetnička organizacija 21:21 iz Zagreba.

Pogledajte kako je bilo na prošlogodišnjem izdanju festivala Mononoplay u priči iz emisije Dobro jutro, Hrvatska:
Monoplay - jedinstveni plesni festival sola