Ovo je Bert, aparat za prodaju proizvoda bez ambalaže

Ekološke proizvode malih proizvođača i to po nabavnim cijenama - Riječanima odnedavno nudi Bert - samoposlužni aparat za prodaju proizvoda bez ambalaže.

Postavljanjem BERT-a, riječko komunalno društvo želi potaknuti građane da odgovornije pristupaju svojim potrošačkim navikama kako bi se smanjila proizvodnja nove plastike i sačuvala energija za njezin nastanak.

- Cilj ovog aparata je što više moguće smanjenje jednokratne ambalaže i korištenje višekratne odnosno poticanje građana da koriste vlastitu ambalažu za nabavku proizvoda koji su ponuđeni u njima, rekao je iz KD Čistoća, Milan Zagorac.

Bert je jednostavan za upotrebu, ima jasne i istaknute upute, a može se koristiti od ponedjeljka do petka od 7.30 do 14.30.

- Ovdje se radi o proizvodima malih domaćih proizvođača, ponajprije maslinovo, bučino ulje, alkoholni, jabučni ocat, sredstva za čišćenje i pranje, te o šamponima, objasnio je Zagorac.

Iako je tek postavljen, Ivančica ovdje već drugi put kupuje.

- Radi smanjenja plastične ambalaže, mislim da je to jako važno i treba to podržati. Što kupujete? Alkoholni ocat, Jeste li već pobrali što? Jesam, maslinovo ulje i sredstva za čišćenje, objasnila je korisnica Ivančica Brdar.

Kako najavljuju u Čistoći, Bert će se u rujnu preseliti u gradsku radionicu Riperaj na adresi Ivana Zajca 20/b, gdje će građani moći popravljati male kućanske uređaje, namještaj, odjeću, igračke i slično, kao i korisno iskoristiti stare stvari te time smanjiti količinu otpada.