Suhopoljski kotlić

Stotinjak kilometara sjeverozapadnije svoje su kulinarsko umijeće u pripremi srnećeg paprikaša pokazale 34 ekipe iz nekoliko županija i Mađarske. "Suhopoljski kotlić" održan je u sklopu obilježavanja Dana općine i blagdana Velike Gospe.

Zamaman miris širio se suhopoljskim parkom. Za dobar srneći paprikaš valjalo je dati sve od sebe. Općina je donirala meso, a svaka od ekipa nosila je vlastite začine, povrće i kotlove. Do izražaja je došlo kulinarsko umijeće vrsnih kuhara, ali i poneki tajni začin.

Marija Belani iz ekipe umirovljenika Suhopolje otkrila nam je da za dobar paprikaš treba imati dobro meso divlje, malo luka i mrkvice lijepe.

- Ja ustvari imam neke svoje tajne sastojke nekakvog Pištu, nekakvu posebnu papriku baranjsku imam koju koristim da je lijepa boja, naravno krumpira stavimo da se raskuha da napravi gustoću, dodaje Marija.

Paprikaš su kuhale ekipe iz nekoliko hrvatskih županija među kojima troje dobrovoljnih darivatelja krvi iz Primorsko-goranske i Virovitičko-podravske koji su do sada zajedno darovali 360 doza krvi.

- Donesli smo nekakve čarobne začine iz Rijeke to smo sve ukomponirali unutra u taj kotlić tako da vjerujem da ćemo osvojiti prvo mjesto, mi uopće ne sumnjamo u to, uvjeren je u pobjedu Dinko Kudrić iz Rijeke, ekipa dobrovoljnih darivatelja krvi.

Suhopoljski kotlić po drugi je put bio i međunarodnog značaja jer paprikaš je pripremala i ekipa iz mađarskoga Csokonyavisonta. Mađari, ljubitelji nešto ljućih začina, otkrili su nam svoju recepturu.

- Ljuta paprika, luk, rajčica, meso, nešto začina, crni papar, kumin. Došlo nas je 12 iz Mađarske, za pohvalu je ovakvo druženje, ističe Tibor Visi iz Mađarske.

Prema nizu elemenata pripremljeni paprikaš ocjenjivao je međunarodni žiri. Kriterije ocjenjivanja otkrio je Mijo Pavelko, predsjednik žirija.

 - Da bude fina gustoća, da bude ne preljut znači ljutina da bude sasvim prihvatljiva i da bude dobrog okusa.

Kulinarsko se natjecanje u povodu Dana općine Suhopolje i blagdana Velike Gospe održava već 14 godina.
- Ove godine brojimo 34 ekipe dakle svake godine se ide korak naprijed, sve više prijava, sve više zainteresiranih, objašnjava Siniša Horvat, načelnik općine Suhopolje
Sav pripremljeni paprikaš podijeljen je mještanima, a prema odluci žirija najbolji su skuhali članovi Lovačke udruge iz Suhopolja.