Srebrne lađarice dočekane tortom i pjenušcem

Vrhunski doživljaj proteklih je dana pružao maraton lađa na Neretvi. Bjelovar, grad bez rijeke, već je poznat po svojim lađarima i lađaricama koje su se ove godine ovjenčale srebrom. Sinoć je za njih priređen doček.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Od Opuzena do Metkovića - 10 kilometara. Bjelovarske Sparte prevalile su ih za 56 minuta i 56 sekundi, samo 30 sekundi manje od pobjednica iz Komina. Veselje na Neretvi, a zatim i u Bjelovaru.

- Nas su vodili, pošto imamo drugo ime, pod debitante, pa smo startali skoro iz najlošije pozicije, u samom startu su nas dvije lađe poklopile, ušlo nam je puno vode, pa nam je trebalo malo vremena da nam pumpe prorade, da možemo krenuti. I onda smo krenule u napad, mic po mic, objašnjava Ana Futać, kapetanica ekipe "Sparte" Bjelovar.

Korak po korak, i evo srebra. A doček, kako i priliči, uz tortu i pjenušac za velik uspjeh lađarica koje ne žive uz rijeku, a treniraju uglavnom na obližnjem ribnjaku.

- Bili smo svi jako iznenađeni zapravo koju brzinu smo postizali, zapravo to je bilo daleko brže od onoga što smo postizali na samom ribnjaku. Tako da, definitivno, rijeka je em dublja, rjeđa i puno lakše se na njoj vesla nego na ribnjaku koji je plitak i muljevit, ističe Maja Sić, parićarka ekipe "Sparte" Bjelovar.

Bjelovar je svih ovih godina znao dobro uzburkati Neretvu, sada su ga predstavljale čak četiri ekipe. Svima su put utrli Argonauti, koji su prije tri godine pobijedili na maratonu, a lani i preklani bili drugi. Ovaj su put šesti.

- Ove godine smo vidno bili oslabljeni, imali smo tri lađara koji su bili s manje od 20 treninga, tri iz druge ekipe, jedan novi lađar, Filip Forjan, kapetan momčadi "Argo" Bjelovar.

Bjelovarski Šumari zauzeli su osmo mjesto i dobili veoma vrijedno priznanje za fair play.

Dražen Popović, logističar momčadi "Šumari" Bjelovar kaže kako se nikad nisu s nikim na Neretvi posvađali, ni u lađi ni na utrci.

- Dobro ima tu sudaranja, raznoraznih događaja gdje bi možda trebali planuti, al uvijek smo ostali mirni, dodaje Dražen.

Svima su se lađa i Neretva uvukle pod kožu, pa uz sudjelovanje na lijepom i teškom natjecanju, ostaju i čvrste veze sjevera i juga Hrvatske.