Čak 73,8% mladih u Hrvatskoj živi s roditeljima

Međunarodni je dan mladih. Slave se njihova postignuća, no to je i prilika da još jednom upozore na probleme koji ih muče. Za mlade u Hrvatskoj to je rješavanje stambenog pitanja i početak samostalnog života.

Maja
je studentica pete godine na Filozofskom fakultetu. Radi preko studentskog servisa, živi s roditeljima.

- Trenutačni ne postoji za mene baš nikakva šansa za mene da se preselim, nemam nikakav vlastiti stan, jedino iznajmljivanje, a to dosta financijski košta, rekla je studentica Maja.

I studentica 3. godine PMF-a Mihaela živi s roditeljima i nema namjeru uskoro se odseliti.

- Vidjet ćemo jednog dana, još imam cijeli diplomski za završiti koji planiram završiti ovdje u Zagrebu, sad na jesen.

Za razliku od svojih vršnjaka iz europskih zemalja - čak 73,8 posto mladih u Hrvatskoj živi s roditeljima. Obiteljski dom napuštaju tek nakon 30-te.

- Visoke cijene dugoročnog najma stana, sve manji kapacitet stanova pogotovo za vrijeme turističke sezone, niska financijska primanja,istaknuo je Nino Preložnjak potpredsjednik Mreže mladih Hrvatske.

Put do samostalnog života nije lak.

- Velik je problem ustvari nakon završetka obrazovanja, sad treba početi raditi, teško je pronaći stalni posao rekla je voditeljica Centra za mlade grada Zagreba, Mateja Kušić.

- Prvi strah je hoćemo li moći naći posao, onda drugi strah je kako ćemo si osigurati egzistenciju, dakle onaj posao koji nađemo, hoće li on biti dovoljan, objasnila je studentica Lora.

U Savjetu mladih, kao jedno od rješenja, vide u osnivanju institucije Mladi gradonačelnik.

- Nama je cilj da mladi gradonačelnik ili gradonačelnica donekle svojim prijedlozima nas usmjeri u svojem djelovanju, kazala je Gloria Gudelj zamjenica predsjednice Savjeta mladih grada Zagreba.

Isto tako, napominju, i mladi bi se trebali uključiti u rješavanje vlastitih problema. Jer kako će ih inače čuti oni koji donose odluke i zakone.