Kalaton - maraton po kalama u Milni

U Milni na Braču održan je peti Kalaton - utrka uskim uličicama toga bračkog mjesta koja svake godine postaje sve masovnija. Organizirana je s ciljem promicanja sportskog turizma zapadnog dijela otoka, no Kalaton je već postao manifestacija u kojoj sudjeluje i cijeli Brač.

Naziv utrke - Kalaton - kombinacija je riječi maraton i kala - uska ulica kakvih ima u svakom dalmatinskom mjestu. Milnjanske kale jedine su u kojima se trči organizirano.

Kalaton je jedinstven i po tome što povezuju sport i rekreaciju s kulturološkim upoznavanjem naselja kroz jedinstvenu utrku s raznim segmentima. Održava se u kolovozu te je zanimljiv posebno stranim turistima koji ga vide kao originalan način razgledavanja mjesta. No, sve je više i domaćega svita i onih koji se tako osjećaju.

Ruta Kalatona postavlja se tako da se izaberu kale koje povezuju stara naselja s novima, dijelom i uzbrdo ili po stepenicama kako bi se natjecanje otežalo i učinilo zanimljivijim i publici i sudionicima. I mali Kalaton, za djecu do 13 godina, privlači sve više natjecatelja.

A nakon utrke i dodjele nagrada - fešta. Najbolji oproštaj do ponovnog susreta na 6. još masovnijem Kalatonu u Milni.