28. kolovoza 1749. - Rođen Johan Wolfgang Goethe

Njemački književnik Johann Wolfgang von Goethe jedan je od najznačajnijih i najsvestranijih pisaca svjetske književnosti. Rođen je u Frankfurtu na Majni 28. kolovoza 1749. u uglednoj i obrazovanoj obitelji.

U Leipzigu, tad žarištu racionalizma, studirao je pravo. Njega napušta kad u Strassbourgu upoznaje Herdera i društvo i njihove romantičarske ideje. Goethe se mijenja, počinje ga interesirati znanost, ali i alkemija. Počinje vjerovati u nadmoć genija nad razumom. S djelom Goetz von Berlichinger najavio je pokret „Sturm und drang“.

Vodećom osobom europskog romantičarskog pokreta postao je s epistolarnim romanom. Patnje mladog Werthera. Pisci su nastojali kopirati autora, ostali modu Werthera. Toliko je utjecao na duh svog vremena da se ono zove verterizam. Goethe, kao pravi čovjek modernih nazora 18. stoljeća, vjeruje u prosvjećenost apsolutizma te prihvaća državnički posao na dvoru u Weimaru. No to ne znači da je odustao od umjetnosti i znanosti.

Najplodnije razdoblje ostvaruje za prijateljevanja s piscem Friedrichom Schillerom. Odlučio je naučiti slikati i bavi se znanošću. Ipak ponajviše piše: lirsku poeziju, drame, epove, romane, putopise i krunu svega: svevremenu dramu u stihovima Faust. Kroz srednjovjekovnu njemačku priču utjelovio je modernog čovjeka, simbol ljudske čežnje za spoznajom i napretkom. Fausta je zapravo pisao veći dio života, a drugi dio mu je objavljen posmrtno.

U znanosti opčinjavale su ga boje i rado ih je i pasionirano proučavao. Ne samo da je izdao o njima knjigu već je i svaki zid u svojoj kući obojio u drugu boju. Pisao je i o metamorfozi biljaka. Kad je umro Schiller, Goethe se povukao iz javnog života, odlučio je dovršiti nezavršena djela, ali svijetu se javljao mnogim uputama i raspravama. Tadašnji Europljani zvali su ga „ mudrac iz Weimara“.