Omišani u 'Opni'

U Omišu traje jubilarno 10. izdanje Almissa open art festivala. I ove godine Omišani i njihovi gosti mogu vidjeti niz performansa i intervencija, a sve se događa uz pitanja - kamo i kuda idemo?

Omišani ulaze u opnu, sjedaju i gledaju plesače, a osjećaji se nižu - od fantazije do klaustrofobije. Autorica predstave 'Opna' Irma Omerzo publiku smješta u golemi napuhani balon kako bi problematizirala vidljivost plesa u suvremenom svijetu.

- Komad je specifičan po tome što je publika smještena u scenografiju unutar te opne, a izvođači su vani, pa se postavlja pitanje tko je u svome svijetu - publika ili izvođači, objašnjava Irma Omerzo.

Namjera da se propituje i provocira još je čvrsta kod organizatora Almisse, no previše je to uzburkanih strasti za miran gradić poput Omiša: Volimo malo nekad i provocirati kako bismo potaknuli ljude na razmišljanja, napominje organizator festivala Vice Tomasović.

Ove godine razmišlja se o odnosu prošlosti i budućnosti. Što se prošlosti tiče, Omišu su rijetki gradovi ravni - turistički se već brendirao kao grad gusara, no o brodovima, sagittama na kojima su plovili, ne zna se baš mnogo.

Da ne ostane na tome, potrudio se Jurica Sabljić. Deset godina sagitte marljivo istražuje, gotovo je njima opsjednut, a sve zbog jednog posjeta Brestu: Kad sam vidio koliko se vani valorizira pomorska baština, način življenja s morem, koliko se cijeni i poštuje more, odlučio sam 2008. godine, kad sam se vratio iz Bresta, da moram napravit sagittu, i otići u Brest nazad da pokažemo što i mi ovdje imamo, ističe Sabljić, koji je predsjednik udruge 'Sagitta'.

Juričina Sagitta, gotovo u stvarnoj veličini, izrađuje se u Vukovaru, i pri kraju je. U Omiš će na proljeće, a kasnije i u Brest.

Festival se nastavlja večeras performansom 'Plastika voda kamen', performans-predavanjem 'Prema Europi, te nastupom Sandre Sterle i Gilda Bavčevića, a sutrašnje zatvaranje donosi otvorenu formu 'Otok ljubavi – Cetina'.