Novi festival u Zadru posvećen - orguljama

Svi znaju za zadarske Morske orgulje, no manje je poznato da Zadar ima i dugu klasično-orguljašku tradiciju. U namjeri da se istakne i ovaj dio kulturne baštine pokrenut je Zadar Organ Festival.

Sinoćnji koncert otvorenja, pod nazivom 'Musica Speculativa: Hommage a Hildegard von Bingen' održale su renomirane hrvatske umjetnice mezzosopranistica Katarina Livljanić i orguljašica Ljerka Očić, a ovogodišnje izdanje obuhvatit će šest koncerata na kojima će se predstaviti međunarodni i hrvatski umjetnici.

Koncerti se održavaju na četiri lokacije – u crkvama sv. Stošije i sv. Mihovila, Kazalištu lutaka Zadar te u atriju palače Cedulin, a kao dodatak programu, umjetnička organizacija 'Zara' organizira događaj na kojem će djeca i mladi prezentirati svoj rad nastao kroz višednevne, također interdisciplinarne radionice (glazbena, plesna i likovna umjetnost).

Uz redoviti program orguljaških koncerata u kombinaciji s drugim instrumentima i pjevačima, program ZOF-a uključuje interdisciplinarne i multimedijalne performanse koji se bave promoviranjem Zadra, suvremenih tendencija u umjetnosti, preispitivanjem tradicionalnih okvira u pristupu i doživljaju orgulja i umjetnosti uopće, rušenjem brojnih stereotipa vezanih za orgulje, širenjem percepcije o izražajnim mogućnostima instrumenta te poticanjem slobodnog i kreativnog izražavanja.

- U svoju slojevitu strukturu festival integrira i povijest Zadra i njegova disanja kroz stoljeća koristeći već postojeći element brenda morskih orgulja te podiže vrijednost nedovoljno poznatih i nepravedno zanemarivanih zadarskih instrumenata, ističu organizatori.

Detalje o festivalu ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska doznala je od umjetničke voditeljice Tee Kulaš: