Stari grad pravi je mamac za turiste

Varaždinska renesansna utvrda poznata kao Stari grad, smještena u samom središtu grada, pravi je mamac za turiste, a domaćima omiljeno šetalište. Njezini bedemi i zeleni okoliš zahtijevaju redovito održavanje, a zahvaljujući europskom novcu završena je obnova prilaznih puteva i zidića.

Pročelja kuća, ulice i detalji varaždinske povijesne gradske jezgre priče su same za sebe. U jutarnjem miru počiva renesansni Stari grad u kojem se čuva dio blaga Gradskog muzeja. Skupina turista iz Južne Koreje u jednotjednom posjetu Sloveniji i Hrvatskoj, otkrivaju vizure dosad poznate samo s fotografija.   
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

- Djeluje kao vrlo autentičan dvorac, čini se vrlo dobro očuvanim. I, da lijepo izgleda, objašnjava Peak Jong Ju, turist iz Južne Koreje. 

Varaždinka udana za Danca posjetila je rodni grad s desetomjesečnim sinčićem i suprugovom obitelji kojoj su željeli pokloniti nešto za pamćenje.

- I onda smo se udlučili za jedan foto shooting baš ovdje na Starom gradu jer je Stari grad jedan od simbola Varaždina, kaže Sanja Perković

Svekar rođen u Argentini i supruga Dankinja prvi su put u Varaždinu.

- Bili smo u središtu grada koji je iznimno lijep. Sviđa nam se ovdje, ljudi su divni i okoliš je prekrasan, ističe Jette Lund iz Danske.

Prilaz dvorcu svježe je uređen, zahvaljujući projektu revitalizacije. U njemu Varaždin sudjeluje s još sedam europskih gradova, a dobili su više od 400 tisuća kuna s ciljem zaštite baštine.

- Da se kod ovakvih dvoraca kao što ga mi imamo u centru grada, obnove parkovi i da se to zapravo stavi u jednu funkciju kakva i priliči za jedan baroknih grad poput Varaždina, za jednostavno veću atraktivnost, objašnjava Zlatan Avar, varaždinski dogradonačelnik.

Varaždincima je ovo svakodnevna kulisa dok prolaze kroz Lančanu kulu, Štrosmajerovim šetalištem, na putu do placa, kavice, posla, šećući sa psom.

A redovita briga za povijesne parkove produbljuje svijest o važnosti svakog djelića našega kulturnog blaga.