Uspješna priča mlade obitelji iz Like

Ministarstvo poljoprivrede šestu godinu za redom provodi projekt "Zlata vrijedan" kojim se promovira hrvatska poljoprivredna proizvodnja kroz uspješne priče naših poljoprivrednika.

Za titulu najboljeg natječu se 21 OPG - predstavnici svake od županija + 3 kandidata koji se natječu za nagradu 'Mlada nada' (mladi poljoprivrednik). Danas priča o OPG-u Svetić iz Ličko-senjske županije.

- Mi smo mladi OPG osnovan 2017. godine i krenuli smo u stvari s tom idejom proizvodnje povrća u Lici, započinje priču Marijana Svetić.

Nadaleko poznata po ličkoj janjetini, krumpiru pa i rakiji, Lika pokazuje svoje skrivene atribute. Ova mlada obitelj uložila je trud i nemala financijska sredstva kako bi pokrenula svoj biznis te tako opstala i ostala živjeti u Lici. Najprije su se okušali u proizvodnji batata koji baš i nije uspio, a zatim su na red došli krastavci i zelena salata te rajčice i rog paprige.

- Sama ideja je u stvari krenula od toga što mi volimo kiselit, volimo ajvare raditi, volimo ustvari jesti. Ličani su poznati po jelu, kaže Marijana.

Nisu očekivali da će se situacija tako brzo i pozitivno razvijati, no danas, svjesni mogućnosti koje nudi proizvodnja povrća, razmišljaju o novim ulaganjima. Ali problem je zemljište.

- Nigdje nisu vlasništva rješena kako Bog zapovjeda. Srića imamo mi dobrih susjeda koji dadu svoju zemlju na obradu bez naknada bez ičega. Bitno da im zemlja ne zarasta. Mi radimo, a oni sretni mi zadovoljni. Pomažemo jedni drugima za sada, opisuje Ante Svetić.

Privučeni prvobitnim uspjehom, prijavili su se za mjeru 631 preko Laga Like te su napisali projekt s nadom da će si moći osigurati plastenike. Odobrena im je mjera 631 te su umjesto planiranih 240 četvornih metara iskoristili 420 i tako zaštitili svoje proizvode od ćudljive ličke prirode.

- U jedan smo smjestili čistu rog papriku istu količinu sadnica koja je bila na vani oko 1000 do tisuću i pl stala je u jedan plastenik a u drugi plastenik smo se odlučili za paradaiz, krastavice, papriku baburu, govori Marijana.

Sve proizvode prodaju u Lici, pa je u restoranima gastronomska ponuda obogaćena uvijek svježim eko proizvodima, koje sve više traže turisti kao i domaći posjetitelji. Pomažu i mlađi, imaju vremena za igru pa im nije teško povremeno izdvojiti vrijeme za rad.

- Pa vidim svoju budućnost u ovome jako je zanimljivo i volio bi to raditi, kaže Valentino Svetić.

Da bi uspjeli, mora se vjerovati, kaže Antea Svetić.

- Zato što niko ovo prije nije radio i zato što znam da ovdje ne može uspjeti toliko toga. A uspjelo je, kaže.

Kada je potrebno, pomažu i susjedi, počevši od najmlađih do onih malo starijih koji su svjesni da je budućnost tu.

Tržište za ovu papriku, za tu salatu što oni sade da za sve imamo tržište i to je to što ja smatram da imamo neku budućnost neku perspektivu, kaže Tomislav Bićan.

Na kraju pregledaju se mlade sadnice, a sve ubrano sortira se po veličini i šalje korisnicima.

- Ništa na svijetu nema od jest domaće i zdrave hrane i mislim da je to početak svakog zdravlja početak svakog rasta i razvoja svakog djeteta, kaže Marijana.

Uz neizbježnu poruku političarima.

- Povodim se jednom rečenicom: "Ora et labora" - ja bi im iskreno poručila - radite i molite, zaključuje Marijana.

Za kraj ono najvažnije, sva težina rada nestaje uz zdravu hranu, prijatelje i dobru glazbu.