30. kolovoza 1873. - Rođen Milivoj Dežman

Stari Zagreb, kakav više ne poznajemo, bio je pozornica mnogih velikih romanci koje su godinama očaravale javnost. Jedna od najvećih rodila se između prelijepe glumice Ljerke Šram i poznatoga liječnika Milivoja Dežmana, koji se rodio u Zagrebu 30. kolovoza 1873.

Dežman je bio ideolog hrvatske moderne, dugogodišnji urednik “Obzora” i upravitelj Tipografijinih izdanja, a inače glavni gradski stručnjak za liječenje sušice. Nakon što je završio medicinu u Beču i Pragu, radio je kao specijalist za plućne bolesti u staroj bolnici Milosrdne braće na Jelačićevu trgu. „Nije bio privlačan vanjštinom. Snažan uglasti trup s ponešto predugačkim rukama, obla tvrda lubanja, neobične oči sa zjenicama modrim kao potočnica, te neizlječivi defekt: polipi u nosu, nisu povećali privlačnost...", zapisao je Josip Horvat.

Kao takav, Dežman nije imao previše šanse kod glumice Ljerke Šram, inače njegove susjede iz djetinjstva, koja je izrasla u pravu ljepoticu za kojom je uzdisao cijeli Zagreb. „Najljepša Zagrepčanka“ čak je zapela za oko „najvišem gostu“, caru Franji Josipu prigodom otvaranja nove zgrade kazališta dok je nastupala u Miletićevoj „Slavi umjetnosti“. No ona je odabrala kicoša Aleksandra Isakovića, koji ju je ubrzo ostavio s malodobnim djetetom.

Dežmanova ljubav naposljetku se ostvarila. Živio je s Ljerkom desetak godina, premda odvojeno. Iz te neobične ljubavi o kojoj se posvuda govorkalo i Zagreb je imao koristi. Budući da je Ljerka Šram oboljela od tuberkuloze, Dežman je iskoristio svoj utjecajni položaj i na Sljemenu izgradio Brestovac, prvi sanatorij za suzbijanje te opake i tada neizlječive bolesti. Velika ljubav završila je 1913., kada je Ljerka Šram umrla na Dežmanovim rukama u Brestovcu, od kojega danas nema ni traga. Dežman se brinuo i za njezina sina, koji je također podlegao bolesti pluća. Poslije je pokopao i prevrtljivog Sašu Isakovića. Sve je to utjecalo na Milivoja Dežmana. Doživio je srčani udar i ubrzo nakon toga umro 1940. u Zagrebu.