Boškarin ponovno postaje simbol Istre

Nije samo ponuda na tanjuru razlog što se općina Kanfanar predstavlja kao općina boškarina. Prije tridesetak godina, nestankom tradicionalne poljoprivrede, to autohtono istarsko govedo gotovo je izumrlo. Danas, boškarin ponovo postaje jedan od simbola Istre.

Šti i ca su upute za desno i lijevo. Ovaj istarski vol sluša ih bespogovorno. Zove se Šarožin, ima pet godina i više od 1200 kilograma. Njegov vlasnik otkriva nam tajnu njegova uzgoja.

- Morate biti prijatelj vola, poznati vola i viti ća će od njega biti, i triba ga jako održavati, nije dovoljno samo ga pustiti na pašu, treba ga timariti, treba ga voljeti, kazao je uzgajivač Mario Udovičić.

Barba Mario tek je jedan od desetak preostalih vlasnika volova u Istri. Imati boškarina nekad je bio statusni simbol. Kao da danas imate najsuvremeniji i najskuplji radni stroj. Zbog svoje važnosti u istarskoj povijesti, boškarin će zato u Kanfanaru dobiti svoj tematski park.

- Tematski park koji će biti jedan tematski sadržaj, ali i svakako prije svega jedan sadržaj koji će na jedan interaktivan i zabavan način pružati jednu edukativnu svrhu da posjetitelji i gosti Kanfanara budu informirani o pasmini istarskog goveda i prije svega istarskog vola kao kastrata istarskog goveda, rekao je Sandro Jurman, načelnik općine Kanfanar.

To će pridonijeti i daljnjem turističkom razvoju ove općine.

- Sigurno će doprinijeti, jer će to biti mjesto gdje ćemo moći svim našim posjetiteljima ali ne samo turistima nego i domaćem stanovništvu, učenicima i svim drugima pokazati što ova životinja znači, to ćemo moći prezentirati na jedan kvalitetan način, sažela je Ivana Maružin, voditeljica TZ općine Kanfanar.

Park posvećen istarskom volu trebao bi biti dovršen do idućeg Jakovlja, kanfanarske fešte koja se održava u srpnju i u sklopu koje se organizira smotra boškarina, tog nježnog istarskog diva.