Vrata varaždinskog Bučograda bit će otvorena od 23. do 31. kolovoza

Popularizacija jela od buče i bučinog ulja, želja je organizatora Bučograda, priredbe što se u vrijeme Špancirfesta održava u Varaždinu. U atriju Županijske palače od 23. do 31. kolovoza bit će kulinarskih radionica, predstavljanja hrane i vina, ali i gradova i općina.

Približiti gostima gastronomske posebnosti Varaždinske županije, temelj je prošlogodišnjeg uspješnog recepta manifestacije u manifestaciji - Bučograda.

- Uz sve naše vjerne udruge koje nas prate i rade na popularizaciji i promociji bučinog ulja, što je zapravo temelj cijele ove manifestacije, to su Udruga varaždinskih kuhara, Udruga Hajdina, Udruga proizvođača bučinog ulja - ove godine smo taj program nadogradili i s vrtićem Bajka, dakle, imat ćemo djecu, dječje radionice, degustacije, dakle taj dio će biti iznimno interesantan, kazala je Natalija Martinčević, predsjedavajuća TZ Varaždinske županije.

Općine Varaždinske županije predstavit će najbolje od enogastronomije, kulture i kreativnosti svojega kraja.

- Naravno da ćemo predstaviti se prvi s Varaždinskim zeljem koje je zaštićeno i na europskom nivou. I tu ćemo imati prezentaciju na koji način se gazi to zelje, priprema i na kraju naravno vidovečka sarma. Također ćemo predstaviti i vidovečki gibanik koji je također zaštićen kao autohtoni vidovečki proizvod, najavio je Bruno Hranić, načelnik Općine Vidovec.

Ove je godine manifestacija obogaćena Regijama u malom pa će subotama gostovati - Krapinsko-zagorska županija i grad Čakovec.

- Nematerijalna kulturna baština - drvene igračke i licitarska srca s radionicama. Vjerujem da će to biti djeci interesantno, na koji način zapravo nastaju te igračke, licitarska srca. Nekon toga ima zaštićene na europskoj razini - zagorskog purana i štrukle, pa sama priprema hrane na licu mjesta i kušanje, Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan.

Bit će tu obilje suvremene glazbe i folklora. Grad Čakovec će predstaviti dio svojih OPGova, a ima ih najviše registriranih u Međimurskoj županiji - vezanih uz bučino ulje i ekološke proizvode.

- I mislim da se i na ovaj način trebamo povezivati. Ljudi koji će ovih dana doći u Varaždin, bili su prošle godine u Čakovcu, sigurno će sljedeće godine doći na manifestacije i zatvoren je tu nekakav krug, rekao je pročelnik UO za društvene djelatnosti Grada Čakovca, David Vugrinec.

Sljedeće godine organizatori planiraju uključiti Slovence i Mađare.

- Dakle, ovog prostora koji proizvodi proizvode od buče, uključuje bučino ulje. To je, recimo neka platforma dobro došla za okupljanje ovog djela Europe, najavio je Radimir Čačić, varaždinski župan.

Prvi i zadnji petak Udruga kuhara Varaždinske županije održat će tematske radionice izrade pogačica sa sirom i bučinim sjemenkama te izrade varaždinskoga klipića.