Procvala turistička sezona u Trakošćanu

Za ljetnih žega - ljetni se odmor traži u hladovini kontinenta. A inspiracija - u bajkovitoj ljepotici bednjanskog kraja. U dvorcu Trakošćan u Zagorju.

- Jako je lijepo, mirno. Uživala sam i u činjenici što nema velikih gužvi na ulazu. 

- Uvijek na ljeto dođemo na kontinent... za sada bednja, varaždin i zagorska županija, kažu posjetitelji.

Procvala je turistička sezona u Trakošćanu. Jednu od najvećih atrakcija sjevera Hrvatske do srpnja je posjetilo oko 75 tisuća ljudi. 

- Što znači da bi do kraja godine moglo biti 140 tisuća, što bi značilo 10 - 15 posto više nego prethodne godine, kaže Adam Pintarić, ravnatelj Dvorca Trakošćan.

Varaždinska županija u srpnju je ostvarila 28 posto više noćenja nego prošle godine u isto vrijeme. Najviše je turista iz Njemačke, Poljske, Izraela... Traže se luksuzne kuće za odmor u ruralnom kraju -  turistički djelatnici odlučili su im to i ponuditi. 

- To je ogromna niša., tržište od desetak milijuna turista koji traže mir. oni su ovdje sedam dana, vrlo malo izlaze traže ono što mi imamo - to je možda jedan od posebnih bisera koje mi imamo, zelenilo, priroda, navodi Miran Bojanić Morandini, direktor TZ-a Varaždinske županije.

Velika su očekivanja i od nadolazećih festivala. Špancirfest je prošle godine privukao goste iz 44 zemlje. Trebalo je kontinentalcima mnogo truda da uzmu dio turističkog kolača. U tišini sada kvalitetno rastu.