U Danilu na povijesnom lokalitetu gradi se interpretacijski centar

U Danilu kod Šibenika na povijesnom lokalitetu na kojemu se počeci nastanjivanja bilježe još u neolitiku, gradit će se interpretacijski centar. Projekt vrijedan milijun i 800 tisuća kuna sufinancirala je EU. Tako će put do posjetitelja lakše naći kulturna baština danilskoga polja.

Danilsko polje nastanjeno je već 7 i pol tisućljeća. Od neolitika, preko Ilira i Rimljana, do srednjega vijeka, živjelo se u ovom kraju. Potvrđuju to brojni nalazi.

- Možete zamisliti kad se svi eksponati vrate iz Šibenika ovdje u muzej onda će to biti sasvim neka druga priča, kaže Miro Vukšić, predsjednik MO Danilo.

A vratit će se u interpretacijski centar koji se planira graditi na mjestu nekadašnje antičke vile.

- I taj bi se dio prezentirao in situ. Znači sve ono za što znamo kako se tu živjelo i radilo i umiralo bilo bi prezentirano u tom centru, govori Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika

Uredit će se ondje i smještaj za arheologe i znanstvenike. Jer Danilo i dalje golica znatiželju istraživača.

- U zadnje vrijeme surađujemo sa kolegama iz Amerike iz Engleske i drugih zemlaja i sad eto otokrilo da je na Pokrovniku i na Danilu pronađeni ostaci najstarijeg sira u Europi, govori Željko.

Kulturni turizam, uzdaju se domaći, oživjet će selo.

- Što automatski znači nekakvu priču turističku, razvoja smještajnih kapacieta ugostiteljskih kapaciteta.  od obnavljanja proizvodnje Danilo je poznato po vinu sad je tu sad su stu masline, to se sve može osmisliti za cili ovaj kraj da može bolje živiti u budućnosti, opisuje Mirna Vulin, predsjednica udruge "Sveti Danijel", Danilo.

Osim interpretacijskoga centra uredit će se pješačka staza i obnoviti crkvica svetog Danijela. Dokumentacija za 20 milijuna kuna vrijedan projekt je spremna. U njegovoj realizaciji računa se i na sredstva EU fondova.