Dvigrad: Izgubljeni grad usred šume

Iako se istarska općina Kanfanar nastoji brendirati kao općina boškarina i gastronomskih delicija, Kanfanar je pravo odredište i za sve ljubitelje povijesti. Nedaleko od mjesta, nalaze se ruševine srednjovjekovnoga gradića Dvigrada, koje su danas veliki muzej na otvorenom.

O mističnim ruševinama Dvigrada postoji mnoštvo legendi. Jedna čak kaže da je ovdje negdje zakopano blago gusarskoga kapetana Henrya Morgana. Njegova se posada navodno iskrcala u obližnjem selu Mrgani. No, blago je i Dvigrad sam po sebi. Ovaj gradić napušten je u 17. stoljeću, a razlozi za to bili su višestruki.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Skučene gradske zidine stanovništvu više nisu pružale dovoljno sigurnosti, kao od kužnih epidemija koja su ovdje stalno harale, tako ni od Uskočkog rata, koji je u Istri bjesnio od 1615. do 1618. i pokazao da nema previše smisla živjeti unutar skučenih gradskih zidina, kaže Marko Jelenić, član Udruge Dvegrajci.

Danas među ovim zidinama lutaju turisti. Oduševljeni su izgubljenim gradom usred šume. Dvigrad se nalazi na području općine Kanfanar koja se zahvaljujući ovom arheološkom lokalitetu ubrzano turistički razvija.

Dvigrad tu ima jednu značajnu ulogu i on je jedno od najposjećenijih mjesta u našoj općini, najčešće je upravo Dvigrad mjesto svih naših manifestacija, da li kulturnih, da li glazbenih, koncerata, raznih vrsta glazbe ali uvijek tipičnih za jedno takvo okruženje, kaže Ivana Maružin, voditeljica TZ Općine Kanfanar.

Upravo zato, ovaj vrijedan lokalitet treba i primjereno zaštititi.

Dvigrad je jedan od najznačajnijih spomenika kulture uopće u Hrvatskoj kad govorimo o ruševinama srednjevjekovnog grada i stoga je naša želja Dvigradu dati na značaju kroz potpunu revitalizaciju tog grada na način da se on oživi kako za posjetitelje, tako i za mlade arheologe, govori Sandro Jurman, načelnik općine Kanfanar.

Prema riječima načelnika, za projekt revitalizacije Dvigrada koristit će se sredstva iz fondova Europske unije.