U franjevačkom samostanu u Zaostrogu slika Posljednje večere sa psom dalmatinerom

Zaostrog na makarskoj rivijeri na jedinstven se način pokušava postaviti na turističkoj karti: kao mjesto dalmatinera - autohtone dalmatinske pasmine koja je u Hrvatskoj gotovo izumrla. Naime, u tamošnjem franjevačkom samostanu još od 18. stoljeća postoji slika Posljednje večere na kojoj je uz apostole i dalmatiner.

Pseće njuškice i crne mrljice zaštitni su znak Zaostroga jer na 200 godina staroj slici posljednje večere u zaostroškom samostanu uz apostole je naslikan i pas.

- To je isto dalmatiner! Isti pas!, rekla je djevojčica Marta.

Ne promijeni li se nešto ovu pasminu u Hrvatskoj će se moći vidjeti jedino na slikama. Namučila se ekipa prije snimanja Disneyjeva filma tražeći štence po Dalmaciji - pronašli su ih dvadesetak. Rijetki su i danas. Ozzija su vlasnici nabavili u Zagrebu.

- Oni su puni energije pa pretpostavljam da ljudima možda to smeta. Moraju s njim trčati, igrati se puno. Neki možda ljudi nemaju vremena za to. Ubrzan je život, rekla je Nena Bradarić iz Splita, vlasnica dalmatinera.

Razigranoga dalmatinera malo tko ne voli.

- On je sam po sebi toliko jedan zgodan lik, em je životinja koju svi vole; ima te famozne točkice, prepoznatljiv je upravo po Disneyu, tako da mislim da je to zaista jedan zgodan element za napraviti priču, kazala je Božena Delaš, voditeljica Turističkog društva Zaostrog.

U Zaostrogu se feštalo na crno -bijeli dan, a mjesto će uskoro dobiti i zebru ili barem pješačku stazu u stilu dalmatinera. U svijet mrljica "uronili su" i igrači drevne kineske igre GO. Kažu, sve za viši cilj.

- Amo reći da je ovo naš skroman doprinos u tom nekom uzgojnom smislu jer mi ne možemo učiniti puno; nismo uzgajivači pasa, ali u turističkom smislu- ako turistički sektor, nazovimo to tako, prepozna ovu priču kao tipično dalmatinsku priču - onda se može povećati uzgoj, istaknuo je Davor Andrijašević, direktor TZ Gradca.

Dalmatineri su izvorno lovački psi skloni gluhoći, ali i pravi prijatelji - ako ih Dalmatinci ne budu svojatali - drugi će.