2. rujna 1981. - Umro Andrija Maurović

Andrija Maurović bio je veliki slikar i još veći umjetnik stripa. Svojim je nadahnutim slikovnim serijama poticao maštu mladeži prije II svjetskog rata poučavajući je o pobjedi pravde, istine i dobra nad zlim.

Poznatiji kao ilustrator, crtač stripova, slikar reklama za fitmove, Andrija Maurović je svojim prepoznatljivim slikarskim rukopisom neodoljivo privlačio pozornost čitateljstva naslovnim stranicama knjiga, časopisa, novinskih priča te portretima filmskih glumaca i poscbice uzbudljivim stripovima.

Svojedobno su najtraženiji zabavni svesci bili Šerlok Holms i Arsen I. Ipen od stranih, a od naših autora Zagorkini romani i Maurovićevi stripovi u Oku i Miki stripu. Po naslovu njegova najpoznatijeg stripa Old Mickey, Maurovića su nazivali Stari Mačak. A taj stari mačak, u suradnji sa sjajnim tekstopiscem novinarom Franjom Fuisom, koji se potpisivao kao FRA MA FU, tako je znao uzbuditi čitatelje da su se nastavci njegovih stripova u pravom smislu riječi, grabili od prodavača novina.

Jer želja svih bila je što prije saznati hoće li čudesni Dan uspjeti izliječiti rane Starog Mačka, kako će se završiti ludilo i pošast kuge na tajanstvenom brodu, je li Crni jahač dobio svoju borbu s pljačkašima, tko je zagonetna sablast zelenih močvara.

U danonoćnoj borbi s vremenom, jer novine, izdavači, kinematografi, svi su iz dana u dan zahtijevali nove nastavke, nove ilustracije, nove najave filmova, Maurović je u vremenskoj stisci imao malo slobodnih trenutaka za odmor od “komercijalnog" posla kako bi svoju umjetničku dušu posvetio slikarskim platnima.

Tek povremeno stizao je na njima ovjekovječiti svoje more bokokotorstcog zaljeva, pustiti krila meditcranskoj duši da kistom opjeva ljcpote rodnoga podneblja. Tamo u mjestu Muo rođen je 29. ožujka 1901. Posljednje godine života proveo je kao samotni čudak, živeći isposnički, drugujući s prirodom.
Andrija Maurović umro je 2. rujna 1981. u Zagrebu.