2. rujna 1973. - Umro John Ronald Reuel Tolkien

Za britanskog znanstvenika Johna Ronalda Tolkiena danas nitko vjerojatno ne bi znao da se nije proslavio svojim genijalnim mitološkim djelima: Hobitom i trilogijom Gospodari prstenova.

Kada je umro 2. rujna 1973. godine, želio je biti pokopan uz suprugu Edith Mary, ljubav iz rane mladosti s kojom je imao četvero djece. Tolkien je rano pokazao iznimnu darovitost za jezike, najprije za latinski i grčki, a potom je na prestižnom engleskom sveučilištu Oxfordu proučavao germansku filologiju, anglosaksonsku i nordijsku kulturu. Na Oxfordu je radio kao profesor.

Tolkien je objavljivao publikacije i uglavnom pisao za svoju djecu kako bi ih razveselio za Božić. Jednoga dana dok je ispravljao učeničke zadaće, na praznoj je stranici umjesto odgovora na pitanje pisalo: “U rupi na zemlji živio je hobit”.

Iz Tolkienova istraživanja i znatiželje o tome tko je hobbit, gdje je živio, zašto u rupi, nastala je priča koju je isprva pričao svojoj djeci, a potom i objavio 1937. godine. Knjiga je postigla nevjerojatan uspjeh, pa je izdavač tražio nove, slične priče. Šesnaest godina poslije nastalo je veliko i snažno djelo, trilogija Gospodar prstenova.

Tolkien je u starosti doživio toliku slavu da je morao promijeniti mjesto stanovanja i telefonske brojeve jer su znatiželjnici i usred noći tražili odgovore o sudbini neobičnih junaka. Jer Tolkienov mitski svijet u kojemu žive hobiti, vilenjaci i patuljci tako je zanimljiv da je filmska trilogija izazvala senzacionalan uspjeh kod malih i velikih gledatelja.