2. rujna 1894. - Osnovana Hrvatska bratska zajednica

Hrvatska bratska zajednica, ili Croatian Fraternal Union, najstarija je i najveća potporna udruga hrvatskih iseljenika u SAD-u i Kanadi.

Šest dobrotvornih društava ujedinilo se u Hrvatsku zajednicu još 2. rujna 1894. u Allegheny Cityju koji je sada dio grada Pittsburgha u američkoj državi Pennsylvaniji. No tek nakon 40- tak godina, 1926. na izvanrednoj Konvenciji u Clevelandu, zajednici se pripojilo još nekoliko iseljeničkih društava, pa je tada službeno utemeljena današnja Hrvatska bratska zajednica.

Seoba stanovništva iz hrvatskih krajeva počela je još u XV. stoljeću. U prekomorske zemlje otišlo je do sredine XIX. stoljeća oko 13.000 Hrvata. Novi, jaki val iseljavanja zabilježen je pod pritiskom snažne germanizacije i mađarizacije, a još više Hrvata iselilo se za vrijeme vladavine jugoslavenskoga velikosrpskog režima. Put iz domovine u tuđinu mnogima je obećavao sreću i rješenje teških životnih prilika. Osnivanje Hrvatske bratske zajednice pozdravio je u svoje vrijeme i đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer riječima: "Time ćete najbolje sačuvati ime hrvatsko, time najsjajnije prodičiti svoju domovinu Hrvatsku.”

Tijekom više od stoljeća postojanja, Hrvatska bratska zajednica odigrala je veliku ulogu među doseljenicima u očuvanju nacionalnih posebnosti te u pomaganju i trajnoj povezanosti s matičnom zemljom. U najtežim povijesnim trenucima pružala je veliku materijalnu i moralnu potporu Hrvatima u domovini. To je osobito došlo do izražaja tijekom Domovinskog rata, kao i poslije u procesu priznanja novostvorene hrvatske države i njezine afirmacije u SAD-u.