3. rujna 1658. - Umro Oliver Cromwell

Jedna od ključnih osoba u burnim i revolucionarnim zbivanjima u Engleskoj u prvoj polovici 17. stoljeća, bio je parlamentarni zastupnik, vojskovođa i revolucionar Oliver Cromwell.

Cromwell je političku karijeru počeo relativno nezapaženo, kao predstavnik građanskog sloja u engleskom Parlamentu. Kada je 1642. između kralja Charlesa i parlamenta izbio otvoren sukob, do izražaja su došle njegove sposobnosti organizatora i vojskovođe. Pobjedama u svim ratovima na britanskom otočju i na kontinentu Cromwell je od Engleske stvorio najmoćniju europsku silu.

Zbog zasluga ponuđena mu je kruna, no on ju je odbio. Umjesto kraljevske titule prihvatio je položaj doživotna lorda-protektora. Zahvaljujući Cromwellu 150 godina prije Francuske revolucije ukinuta je monarhija, a Engleska je, istina nakratko, postala republika. Kako je vladao čvrstom rukom stekao je mnogobrojne neprijatelje koji mu ništa nisu mogli dok je bio živ. Začuđujuće je da su mnogi su diktatorovi potezi bili ispred njegova doba, kao na primjer zahtjevi za besplatnu nastavu, slobodu tiska te za tajno glasovanje žena.

Cromwellovska puritanska Engleska nestala je s njegovom smrću 3. rujna 1658. Nisu prošle ni dvije godine, a parlament je obnovio monarhiju s kraljevskom dinastijom Stuart. Prije smrti lord-protektor naivno je rekao: Moje je djelo završeno! No, sve što je Cromwell stvorio, brzo se srušilo u prah i pepeo. Razbješnjeli rojalisiti čak su izvadili njegove posmrtne ostatke iz groba i objesili ih na londonska vrata.

Slaveći povratak monarhije, to su simbolično učinili na isti datum kada je dvanaest godina prije smaknut kralj Charles I. Tako je završio tvorac engleske republike, čovjek pobjedničkog mentaliteta s vizijom nekoga pravednijeg društva nego što je to bila engleska kraljevina u 17. stoljeću. Englezi ga ipak nisu izbrisali iz povijesti: poslije su mu čak podignuli spomenik!