Luna Gašpar posljednja je vukovarska krojačica

Na korištenje godišnjeg odmora gotovo ni ne pomišlja jedina krojačica u Vukovaru. Mlade šivanje ne zanima, pa posao zasad nema kome prepustiti.
Luna Gašpar posljednja je krojačica u Vukovaru. Kroz njezine ruke prošlo je na tisuće komada odjeće. Posla je sve više, a dvije ruke to ne mogu stići.

-
Navodno da nema krojača niti šivaća, niti zainteresiranih, ne znam dokle ću izdržati, ali posla ima, kazala je Luna Gašpar.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Godinama je pokušavala pronaći mlade ljude, ali bezuspješno. Interesa jednostavno nema. Kada je odlučila pokrenuti svoj obrt nije bila jedina i postojao je mali strah - hoće li biti dovoljno posla za sve krojačice.

- Ispostavilo se da su svi oni pozatvarali, a ja jedina ostala. Ne znam ni kako ni zašto, ja ovaj posao volim, opisala je Luna.

Lunine stalne mušterije nadaju se kako će mirovina još pričekati jer neće imati kamo s odjećom.

- Ne znam šta ćemo. To je posljednja oaza gdje se može nešto sašiti, porubiti. Ne znam šta se dešava majstora više nema, rekla je Smiljka Ičević iz Vukovara.

Posljednja vukovarska krojačica o mirovini još ne razmišlja. Umjesto toga proširuje posao. Kada odloži metar i škare odlazi nekoliko metara dalje u novootvoreni salon u kojemu iznajmljuje odjela koja je sama šila.

- Ako mlada može iznajmiti vjenčanicu zašto ne bi mogao i mladoženja? I zašto puniti ormare odjelima koja više ne znaš šta ćeš s njima? To mi je bila osnovica u glavi da probam pa sad vidjet ćemo, dodala je Luna Gašpar.

Gotovo cijeli život provela je za šivaćom mašinom, a planira tako i nastaviti dok je god služe ruke. Sudeći prema njezinom entuzijazmu i ljubavi prema poslu, Vukovarci se ne moraju brinuti jer njihova krojačica radi punom parom.