Etno kuća u Molvama privlači sve veći broj stranih turista

Obitelj Ivančan iz Molvi svoje je seosko imanje preuredila u turističke svrhe. Prvim su gostima vrata otvorili prije 3 godine, a lani su dobili priznanje "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske".

U suživotu su na ovome imanju magarac Bepo i nekoliko ovaca. To je ispunjenje dječačkoga sna prvorođenca u obitelji Mateja Ivančana. Sanjao je da će nakon srednje škole imati vlastito imanje i baviti se seoskim turizmom.

- Pošto je ovo djedovina, rodna kuća bake, tu sam proveo svoje djetinjstvo znači, cijele dane, tu sam bio s bakom, z biciklima se vozili i tak je sve krenulo onda, prisjetio se Matej Ivančan.

Prvo je obnovljena ova etno kuća. Puna je uspomena i obiteljskoga nasljeđa.

- Ideja je krenula 2009-te godine kad je naš sin Matej završio srednju školu. Kupili smo kuću i krenuli je obnavljati , kuća je bila u dosta ruševnom stanju i da ne bi bilo smo na tome, da se kuća obnavlja, a ne bi bilo nikakvog efekta tako sam ja predložila da bi se mogli baviti seoskim turizmom na što on prihvatio, istaknula je Nadica Ivančan.

Zapravo, svi u obitelji Ivančan prihvatili su zamisao upuštanja u turističke vode. Kako i ne bi kad je ovdje pitoreskna podravska priroda i blizina rijeke Drave.

- Imamo jezero, vinograd mali, voćnjak, kukuruz i pšenicu Većinom je to sve za osobne potrebe, za potrebe seljačkog turizma, rekao je Ivan Ivančan.

A ovdje u predio zvan Sekuline mnogi rado dolaze. Bili su ovdje turisti iz svih krajeva svijeta. Ana je Hrvatica sa stalnom njemačkom adresom. Bila je i prošle godine. Svidjelo joj se pa se vratila u društvu supruga Falka.

- Super prijateljstvo od njih, njihova briga o nama i lijepa priroda i ovaj jako veliki mir gdje se stvarno čovjek može odmoriti ovo je za sve turiste najbolje, Tko se želi ovdje opustiti družiti, priroda je baš super. Lijepi zrak, super je hrana, nešto predivno, rekla je gošća Ana Takač.

Oglašavaju se Ivančanovi putem internetskih stranica. Ali najviše gostiju dolazi po preporuci. Dobra ponuda najbolja je reklama.

- Isto tako nam pomaže što smo na biciklističkoj Drava ruti, imamo puno biciklista. Na dobroj smo lokaciji, ljudi koji idu na more stanu da prenoće, osobito oni koji su išli iz Češke, Poljske i nešto dalje, kazala je gošća Ivana Ivančan.

Svake godine bilježe Ivančanovi porast gostiju. Prošlogodišnjih 200 noćenja dosegnuli su već do sredine kolovoza.