Rokovo u Virovitici iz godine u godinu okuplja sve veći broj posjetitelja

Virovitičani slave blagdan svoga zaštitnika, svetog Roka i 785. obljetnicu od prvog pisanog traga Grada Virovitice. Rokovo je i posljednji dan kulturno-sportsko-zabavne manifestacije koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj posjetitelja.

Zavjetnim misnim slavljem i procesijom mnogobrojni Virovitičani pružili su zahvalu svojem zaštitniku svetom Roku. Njemu su se zavjetovali njihovi preci, tijekom srednjega vijeka kada je gradom vladala kuga koja je nakon vjerničkih molitvi iznenada nestala.

- Najviše da nam da razuma, snage, zdravlja, sloge, mira i sve što želimo da nam se ispuni i da nas on zaštiti, kazala je Marija Lisac.

- Rok je naš zaštitnik, njemu se utječemo, molim se za svoju obitelj i za obitelji u cijeloj Hrvatskoj da konačno bude obitelj u biti, dodala je Božena Kutija.

Zbog toga su u gradu pokrenuli višednevnu kulturno-zabavnu sportsku manifestaciju, popularno Rokovo, kako bi za sve posjetitelje osigurali dobru i kvalitetnu zabavu. Na novouređenoj šetnici ispred Gimnazije održava se deveti virovitički ulični festival popularan VUF.

- Moći će svi vidjeti ulične šouove, štulaše, vatrene šouove, kabare, razno razne eksperimentalne predstave na svili, objasnila je Matija Vuletić iz cirkuske udruge „Cirkulara" Samobor.

Bogata je i glazbena ponuda jer tijekom nekoliko dana na Rokovu nastupaju poznati hrvatski izvođači među kojima je i Željko Bebek.

- U nekoliko dana Rokova, grad Viroviticu posjeti nekoliko desetaka tisuća posjetitelja to su naši brojni građani, brojni naši sugrađani koji su možda vani i uvijek se rado vraćaju u naš grad, istaknula je Katarina Đurđević, direktorica TZ Virovitica.

Proslava Rokova završava koncertom Massima i svečanim vatrometom točno u ponoć.