Amsteradam zamijenio Bjelovarom

Koje su razlike između Nizozemske i Hrvatske - možda najbolje zna Nizozemac koji je odlučio Amsterdam zamijeniti - Bjelovarom. Preselio se prije dvije godine, zbog čega drugog - nego ljubavi. A sada je pokrenuo i posao, otvorivši nesvakidašnju trgovinu.

Od čaša, svijećnjaka, alata, gramofonskih ploča do rabljene odjeće i obuće, ali i antiknog namještaja starog i više od stotinu godina. Dio je to onoga što u trgovini rabljenom robom u Bjelovaru nudi Nizozemac Eddy.

- Ima svega i svašta. Od igle do lokomotive, tuj se kaže ja mislim. Antikviteti, ormari, televizori, audio, slike, lusteri i... nema što nema, kaže Eddy Ostmann iz Male Ciglene.

U Nizozemskoj ga je nakon 30 godina novi poslodavac odlučio zamijeniti mlađima. Dobio je otkaz pa je odlučio nastaviti raditi u Hrvatskoj odakle mu je supruga Nada. Razlika je u poslu, kaže, drastična.

- Ja sam raditi u Nizozemskoj 16 sati na dan 6 dana. Tu ja sam raditi na pola, recimo 8 sati. Tamo samo stres i tuj nema stres, rekao je Eddy.

Zasad je zadovoljan poslom iako kaže da bi bio sretniji kada bi bilo više kupaca. No ima i onih koji ovamo dolaze često.

- Kupio sam masažnu to jest fotelju, kupio sam namještaj i često dođem vamo, uvijek ima zanimljiv stvari. Pogledam. Uvijek se nešto nađe, objasnio je Vjekoslav Bogović iz Klokočevca.

Roba ovamo stiže svaki mjesec iz Nizozemske, Belgije i Njemačke. Cijena, kaže, nije fiksna, nego pristaje na pogađanje.

- On hoće platiti 500, onda ja kažem ah 500 je malo malo, može za 600 i 550 i ode..., kazao je Ostmann.

Ljetovanje u Umagu, gdje je prije 30-ak godina upoznao suprugu, odredilo mu je sudbinu, sada mu je Hrvatska u koju je svake godine dolazio na more postala novi dom.