Počeo Liburnicon, središnja mu je tema alternativna povijest

Trodnevni festival znanstvene fantastike i fantastike Liburnicon počeo je u opatijskoj Osnovnoj školi Rikarda Katalinića Jeretova, središnja mu je tema alternativna povijest.

Počasni gost festivala je slavni američki pisac fantastike Tad Williams. Jedan je od najprevođenijih autora fantastike danas, djela su mu prevedena na više od 25 jezika i objavljena u više od 17 milijuna primjeraka, objavljen je i na hrvatskom jeziku. Slavu je stekao trilogijom Sjećanje, Tuga, Trn, u kojoj se mladić promeće u junaka na zadatku spašavanja svijeta.

Jednako je popularan i njegov kasniji serijal Sjenovita međa, u kojem inspiraciju crpi iz arturijanskih legendi i kršćanske, starogermanske i keltske mitologije. Bavi se i stripom pa je za popularnu izdavačku kuću DC Comics napisao scenarije za stripove Aquaman: Sword of Atlantis i The Next.

Među domaćim gostima su fizičari i popularizatori znanosti Ivica Puljak, Saša Ceci i Davor Horvatić. Uz predavanja, program festivala čine tematski kvizovi, kreativne i znanstvene radionice, nagradni turniri, igre na otvorenom i koncerti domaćih rock bendova.

Za trajanja festivala, posjetitelji u igraonici mogu iskušati više od stotinu modernih društvenih igara, a održat će se i natjecanje cosplayera, odnosno posjetitelja kostimiranijh u likove iz popularne kulture.

U sklopu festivala je i bogat program za djecu s kazališnim predstavama, kreativnim radionicama i popularno-znanstvenim predavanjima prilagođenim mlađem uzrastu.

Liburnicon se, uz stalni rast, održava od 2006. godine. Organizator mu je Udruga za razvoj kulture mladih Kulturni front.