'Još uvijek možete osjetiti ljubav' - Woodstock 50 godina kasnije

Pripadnici baby boom generacije odjeveni u šarenu odjeću, gurajući invalidska kolica i nostalgični prema 'peace and love' pokretu sjatili su se u Bethel u državi New Yorku ovaj vikend kako bi obilježili 50. obljetnicu Woodstocka, glazbenog festivala koji je definirao kontrakulturu 1960-ih.

Tisuće cvijećem ovjenčanih posjetitelja doputovalo je u Bethel Woods Center for the Arts, u čijem je sada vlasništvu originalno mjesto održavanja festivala, da čuje neke od glazbenika uključujući Arlo Gutrie, te da prisustvuje planiranom subotnjem koncertu Santane i osjeti duh zajednice koji je festival stvorio 1969. godine.

- Čak i sada, kad gledam ovo mjesto nakon 50 godina, osjećam kao da sam ondje, na prvom koncertu. Svatko nas pozdravlja, razgovara s nama. To je ljubav koja je počela '69 i prisutna je ovdje i sada - rekao je Peter Hadley, 63.

Woodstock, koji je održan na farmi Maxa Yasgura u državi New York 15.-18. kolovoza, postao je je logistička noćna mora kad se pojavilo više od 400.000  ljudi što je stvorilo gužve kilometrima ukrug.

Ovaj vikend, za razliku od onoga 1969. posjetitelji su naišli na detektore metala, sanitarne čvorove i obilne dostave hrane u Bethel Woods Centeru, koji je domaćin nekoliko koncerata kojima će se obilježiti obljetnica.

Međutim oni koji su ponovno došli na ovo mjesto kažu da ih nije uznemirio kaos i  loši sanitarni uvjeti 1969., i umjesto toga pamte ljubaznost lokalnih ljudi, policajaca i drugih posjetitelja koncerata  koji su nudili hranu i liječničku pomoć.

- Sve što je moglo krenuti naopako, krenulo je naopako. Ali sve je bilo dobro - rekao je Duke Devlin, 77, koji je stopirao  iz Teksasa do Woodstocka i otad živi pored mjesta gdje se festival održavao. - Bili smo bombardirani ushićenjem - rekao je.

Arlene Seymour, 69, stigla je tijekom vikenda i nosila je istu šarenu košulju koju je nosila na koncertu 1969. Prisjetila se kako je dijelila hranu s ljudima koje je upravo srela i spavala u prtljažniku nepoznatog čovjeka, da se zakloni od kiše.

- Još uvijek možete osjetiti ljubav - rekla je Michelle Lecuyer, 53-godišnja direktorica prodaje iz New Hampshirea, koja je rekla da se osjeća kao na nebu stojeći na mjestu na kojem su nastupale rock legende Jimi Hendrix, Joe Cocker i Janis Joplin.